ua en ru

Справа Тимошенко для ЄС є лакмусовим папірцем відповідності України демократичним стандартам, - Президент Естонії

Президент Естонії Тоомас Хендрік Ільвес заявив, що справа екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко для Європейського союзу є лакмусовим папірцем відповідності України демократичним стандартам. Про це він заявив в інтерв'ю "Комерсант-FM".

Так на запитання журналіста про те, як він оцінює шанси України підписати договір про асоціацію з Євросоюзом і чи є доля екс-прем'єра Тимошенко єдиною перешкодою на шляху до цього, Президент Естонії відповів: "Суд над Тимошенко став символом і вираженням суті існуючої в Україні системи. Це велика політична проблема для України. В ЄС багато хто дуже серйозно вважає, що її доля - це лакмусовий папірець відповідності України демократичним стандартам. Але, в кінцевому рахунку, мова йде не про одну людину, а про правову державу, і, в цьому сенсі, це не тільки українська проблема".

Він зазначив, що схожі проблеми зараз спостерігаються і в Грузії, і "багато європейських країн придивляються до того, що сьогодні там відбувається".

"Чи мстять нинішня влада своїм політичним опонентам? Вони кажуть, що мова йде про суто кримінальні справи. Але все ж якось все це поганенько виглядає. Свого часу справа Ходорковського істотно підірвала віру в правову державу в Росії. Справа Тимошенко призвела до того ж самого в Україні. Тепер нове грузинське керівництво заарештовує опозиційного кандидата в Президенти, а нам говорить, що він і не кандидат ніякий, тому що, мовляв, не встиг зареєструватися. Вони нас за дурнів, мабуть, вважають. Але ми не дурні", - заявив Ільвес.