ua en ru

Справа Гужви: ГПУ готує клопотання про зміну запобіжного заходу головному редакторові Страна.uа

Справа Гужви: ГПУ готує клопотання про зміну запобіжного заходу головному редакторові Страна.uа Фото: Ігор Гужва (УНІАН)

ГПУ проситиме про більш суворий запобіжний захід для Гужви

Генеральна прокуратура України (ГПУ) готує клопотання про зміну запобіжного заходу головному редакторові "Страна.uа" Ігореві Гужві. Про це йдеться у повідомленні на сайті ГПУ.

"Прокурором готується клопотання до суду щодо звернення застави в дохід держави та зміни запобіжного заходу на більш суворий", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, прокуратура Києва 31 березня 2017 розпочала кримінальне провадження за ч. 3 ст. 189 (вимагання) КК України щодо Гужви, у червні йому було повідомлено про підозру. За рішенням Шевченківського районного суду Києва від 24.06.2017 Гужві було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із визначенням розміру альтернативної застави у розмірі 544 тис. гривень, яку і було внесено. У разі внесення застави Гужва, зокрема, мав прибувати за кожною вимогою до органу досудового розслідування, прокурора, слідчого судді, суду, а в разі неможливості з’явитись через поважні причини - завчасно повідомляти про це.

"Підозрюваному та захисникам 20.09.2017 фактично повідомлено про закінчення досудового розслідування і відкриття стороні захисту матеріалів досудового розслідування, тобто за 4 доби до закінчення 3-х місячного строку слідства. У зв’язку з неявкою підозрюваного та його захисників для ознайомлення з матеріалами, ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 27.11.2017 в порядку ч. 10 ст. 290 КПК України задоволено клопотання сторони обвинувачення та визначено строк підозрюваному та його захисникам для ознайомлення з матеріалами досудового розслідування до 27.12.2017. За спливом зазначеного строку 29.12.2017 у кримінальному провадженні складено та погоджено обвинувальний акт", - йдеться у повідомленні.

Гужву також викликали 10 січня 2018 року для вручення обвинувального акту, однак він не з’являвся на виклики, мотивуючи це поганим станом здоров’я. Також Гужва не з’явився до суду з причин перебування на лікарняному 12 січня.

"12.01.2018 прокурором були здійснені повторні виклики його захисників на 16.01.2018 та на 22.01.2018. Одночасно слід зауважити, що відповідно до положень кримінального процесуального законодавства станом на сьогоднішній день відносно підозрюваного продовжує діяти обраний судом запобіжний захід у виді внесеної ним застави", - йдеться у повідомленні.

Також Шевченківським районним судом м. Києва здійснюється судовий розгляд у справі за обвинуваченням Гужви у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 212 (ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів) КК України. У вказаному кримінальному провадженні йому було обрано запобіжний захід - заставу в розмірі 1 млн гривень, яку було внесено на рахунок суду.

"В ході судового розгляду прокурором подано клопотання до суду в частині покладення на обвинуваченого додаткових обов’язків, у тому числі здати на зберігання три паспорти для виїзду за кордон. Однак, рішенням Шевченківського районного суду м. Києва в клопотанні прокурора про обмеження в користуванні обвинуваченим закордонними паспортами відмовлено", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Гужва попросив політичний притулок у влади Австрійської Республіки.