ua en ru

Справу екс-глави АМПУ може бути спрямоване проти нардепа Фаермарка, - джерело

Справу екс-глави АМПУ може бути спрямоване проти нардепа Фаермарка, - джерело Фото: Серед затриманих НАБУ осіб є колишній голова АМПУ Андрій Амелін (twitter.com/nab_ukr)

В Одесі пройшли масові затримання

Кримінальне провадження щодо екс-глави Адміністрації морських портів України (АМКУ) України Андрія Амеліна, якого в понеділок, 29 січня, затримали співробітники Національного антикорупційного бюро (НАБУ), може бути спрямоване проти народного депутата від "Народного фронту" Сергія Фаермарка. Про це йдеться в статті РБК-Україна "Вертикаль" Народного фронту ": чому НАБУ затримало екс-главу морських портів".

Зокрема, джерела РБК-Україна в правлячій коаліції розповіли, що затримання в Одесі можуть бути спрямовані проти нардепа від "Народного фронту" Сергія Фаермарк.

"Це старий кадр Арсенія Петровича. Він закривав для партії низку питань щодо Одеси", - сказав співрозмовник.

Цю людину неодноразово пов'язували з діяльністю колишнього керівництва адміністрації морпортів. Так, наприклад, колишній перший заступник міністра інфраструктури Володимир Шульмейстер (на посаді з грудня 2014 року по грудень 2015 року) розповів РБК-Україна: "Те, що (Фаєрмарк, - ред.) впливав - знаю. Те, що зараз впливає - навряд чи. Тому що там зараз інші сфери впливу, не менш кримінальні".

Вплив депутата на АМПУ, за словами Шульмейстера, почався з призначення уряду Яценюка навесні 2014 і припинилося після перерозподілу сфер трохи більше року тому. Цей період якраз збігається з звільненням Амеліна.

"Я знаю по Фаермарку, що він був у розробці НАБУ, тому що мене запрошували, в тому числі, і по його душу. Я взагалі з ним бачився два рази в житті. Тому у мене з ним відносин взагалі ніяких", - додав Шульмейстер.

Відомо, що затриманий Амелін очолював цю держструктуру з квітня 2014 літа 2016 року, коли був відсторонений від посади, а в січні 2017 - звільнений. Його, а також ще близько 10 осіб, затримали в рамках розслідування за фактами зловживань при проведенні робіт з днопоглиблення в портах. Екс-главу АМПУ пов'язували з впливовими членами партії "Народний фронт".

Джерела в правлячій коаліції кажуть, що це справа може бути направлена проти нардепа від НФ Сергія Фаермарка, якого зараз відносять до неформальної групи впливу глави МВС Арсена Авакова.

У той же час, співрозмовник в коаліції розповів РБК-Україна, що НАБУ намагалася отримати свідчення проти Фаермарка, чинячи тиск на підрядників Адміністрації морпортів. Зокрема, на фігурантів справи, по якому напередодні було затримано екс-керівник АМПУ.

"Уявіть, є фірма, яка не має ніякого відношення до Фаермарку. Вона провела для АМПУ певні роботи, а адміністрація з нею не розраховується. Аргумент – є лист НАБУ, що платити не можна. Фірма йде в НАБУ, а там кажуть тільки те, що є кримінальне провадження. Природно, фірма подає до суду, щоб зобов'язати АМПУ заплатити за роботу", - розповів співрозмовник.

За його словами, паралельно на цю компанію виходили люди, які пропонували дати свідчення проти нардепа Фаермарка, і ситуація з оплатою і кримінальним провадженням нібито буде вирішена.

За інформацією РБК-Україна, саме у справі щодо цієї компанії, ситуація з якій описана вище, і був затриманий екс-глава АМПУ. Крім того, співрозмовники видання в парламенті стверджують, що зараз Фаєрмарк ближче до групи глави МВС Арсена Авакова. У той же час, джерела в оточенні Авакова не підтвердили припущення, що справа НАБУ може бути проявом політичної боротьби, зокрема, проти міністра внутрішніх справ.

Нагадаємо, в понеділок, 29 січня, близько полудня голова Національного антикорупційного бюро Артем Ситник заявив, що близько 70 його співробітників проводять обшуки на одному з державних підприємств Одеси, а 10 осіб, причетних до цієї справи, вже затримано. Сума збитків сягає кількох сотень мільйонів гривень.

Трохи пізніше РБК-Україна в НАБУ повідомили, що обшуки проходять не тільки в Одесі, а і на території Миколаївської області і в Києві в рамках розслідування, пов'язаного з можливими фактами зловживань щодо закупівлі послуг днопоглиблення в Бердянському та Маріупольському морських портах у 2015 і 2016 роках.