ua en ru

Дефолт Греції: країну офіційно визнали неплатоспроможною

Дефолт Греції: країну офіційно визнали неплатоспроможною Фото: прем'єр-міністр Греції Алексіс Ціпрас

При цьому від Греції вирішили не вимагати термінового погашення кредитів

Європейський фонд фінансової стабільності (EFSF) заявив про те, що Греція є неплатоспроможною. Про це йдеться в повідомленні фонду, опублікованому сьогодні, передає Deutsche Welle.

За два дні до референдуму в Греції Європейський фонд фінансової стабільності (EFSF) заявив про те, що країна є неплатоспроможною. Була офіційно зафіксована несплата за платежами по кредиту.

У той же час, в Європейському стабфонді вирішили поки не вимагати термінового погашення кредитів від Греції, але і не відмовлятися від свого права на дії, передає AFP. EFSF міг би негайно звернутися в Афіни з вимогою негайно повернути в цілому майже 145 млрд євро.

Подальші заходи щодо Греції будуть ухвалюватися в тісному погодженні з Єврогрупою, Єврокомісією та Міжнародним валютним фондом.

Зазначимо, авторитетна німецька газета Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) повідомила про другому дефолт Греції - перед власним Центробанком. Уряд повинен був виплатити Банку Греції 470 млн євро в рамках повернення старих позик, зроблених ще до 1992 року. Платіж був пропущений, і Європейський центробанк (ЄЦБ) тепер займається юридичною оцінкою події.

Нагадаємо, 5 липня в Греції запланований референдум, на якому громадяни повинні проголосувати "за" або "проти" реформ, які пропонують країні міжнародні кредитори. Напередодні представники уряду закликали греків не підтримувати пропозиції кредиторів. Попередня програма фінансової допомоги для Греції завершився 30 червня і так і не була продовжена. Міністри фінансів країн Єврозони домовилися почекати результатів референдуму і приймати рішення щодо нового пакету допомоги вже після цього.