ua en ru

Дефолт Греції стане прецедентом для Італії, - експерти

Одна з головних умов отримання Афінами допомоги від трійки кредиторів - скорочення дефіциту бюджету - виявилася не виконаною, визнала грецька влада. Проте, вона запевненняє, що переговори з перевіряючими тривають успішно. Грецьке питання виявилося і на порядку денному засідання Єврогрупи. Втім, як вважають і політики, і експерти, без оптимізації Стабфонду грецьку кризу і, тим більше, кризу єврозони не подолати.

Експерти вважають, що Євросоюзу все ж доведеться, так чи інакше, підтримати Грецію. «Греція - маленька країна. Однак, багато інвесторів по всьому світу розглядають розвиток ситуації навколо неї як прецедент для Італії. І тест щодо того, наскільки європейські захисні заходи в змозі запобігти поширенню проблем з Греції на Італію, настане дуже скоро», - вважає економіст Berenberg Bank Хольгер Шмідінг.

Втім, ряд експертів наполягають на тому, що єдине рішення грецького питання - контрольований вихід країни із зони євро. Про це заявив в інтерв'ю Bloomberg відомий експерт Нуріель Рубіні. За його словами, окрім цього, для порятунку Європи від кризи необхідно пом'якшити монетарну політику ЄЦБ, провести рекапіталізацію банків, а також якомога швидше збільшити головну «зброю» - Стабфонд EFSF як мінімум до 2 трлн євро.

Тим не менш, політики вважають, що EFSF все ж не володіє достатньою силою для порятунку зони євро. Єврокомісар з валютної та економічної політики Оллі Рен вважає, що одним із заходів по оптимізації Стабфонду може стати участь ЄЦБ. Відповідно до цієї ідеї EFSF зміг би позичати гроші в ЄЦБ, як це роблять банки, вважає Рен.