ua en ru

Дефляція у квітні стала наслідком асиметрії у динаміці виробництва і споживання – В.Литвицький.

Дефляція у квітні стала наслідком не стільки сезонного фактору, скільки асиметрії у динаміці виробництва і споживання. Так зниження споживчих цін у квітні 2010 р. на 0,3% прокоментував РБК-Україна керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький.

«Дефляція виникла не на порожньому місці. Як і березневе різке гальмування інфляції. Їх витоки занурені у базову макропару - «виробництво-споживання». В їх співвідношенні відбулися зміни. Воно стало асиметричним. Сталося зміщення в сторону виробництва. Споживання відновлюється повільніше. Це засвідчив і стан поточного рахунку. Його дефіцит різко знизився - у 9,4 рази в порівнянні з І кварталом 2009 р. (дефіцит поточного рахунку у І кварталі 2010 р. становив 69 млн дол. США, дефіцит поточного рахунку у І кварталі 2009 р. становив 654 млн дол. США). Виробництво посилило потенціал пропозиції. Споживання зреагувало через попит, але не у достатній мірі. Саме асинхрон у русі попиту і пропозиції сформував березневу дезінфляцію, а потім і квітневу дефляцію», - пояснив В.Литвицький.

За його словами, розширення пропозиції генерувала активізація економіки.

«Пожвавлення переростає у зростання. Причому, здебільшого у реальному секторі. Промисловість у висхідному тренді - позитивна динаміка 10,8% за квартал. Обсяги виробництва на селі зросли на 5,3%, це вдвічі більше ніж у І чверті 2009 р. Галузі кінцевого споживання піднімаються. Товарну пропозицію підживлює імпорт. За І квартал його обсяги зросли на 26,1%. Рік тому спад сягав 46,2%. Нарешті експертні оцінки ВВП становлять (+) 4-6% за І квартал», - сказав експерт.

Сприяла ціновій стабілізації і монетарна поведінка Уряду.

«Видатки Бюджету були стриманими. Витрачання коштів розсудливим. Збільшилися кошти на Єдиному рахунку казначейському - на 116% лише за квітень (у гривні), і на 590% - з початку року. У минулому році такого не було. Тоді за 4 місяці вони зменшилися на 56,3%, а тільки за квітень - на 38,2%.

Також позитивний вплив на ситуацію справила політика НБУ. Чиста кредитна емісія НБУ зросла на 10,6% з початку року, і на 2,9% у квітні. Відновилася мультиплікація грошей (+2,2% з початку року, проти зниження на 12,2% рік тому), зросла грошова маса (+4,9% за 4 місяці проти -9,8% рік тому у цей період). Зрушило з місяця кредитування - за квітень кредитування (в гривні) зросло на 1,5%. Також позначилася півторарічна стабілізація обмінного курсу. Вона сприяла відновленню імпорту, в т.ч. антиінфляційному», - пояснює В.Литвицький.

Також дефляція сформувалася під впливом послаблення інфляційних і девальваційних очікувань.

«Змінилася монетарна поведінка громадян. Відновлюється схильність до заощаджень. Депозити фізичних осіб зростають - з початку року на 9,2%. (рік тому зменшилися на 10,7%). Роздрібні продажі відстають - вони скоротилися за І квартал на 2,6%. А домінування заощаджень уповільнює інфляції. Зменшився і відток валюти з банків. Валюта поза банками хоча і зросла на 1,4 млрд дол. за квартал, але рік тому це зростання склало 4,1 млрд дол. Стримувало інфляцію і валютне кредитування. З початку року воно скоротилося на 6,1%», - сказав В.Литвицький.

В цілому, за оцінками В.Литвицького, квітнева дефляція тотожна посиленню гривні. «Останній раз воно було зафіксоване у серпні 2009 р. Отримане зниження цін - це те саме, що нарощування доходів. Не за рахунок зміни їх номіналу, а завдяки зменшенню інфляційного податку» - відзначив В.Литвицький.

Він також наголосив на тому, що завдяки дефляції у квітні, облікова ставка НБУ наразі «є позитивною у порівнянні з плинною інфляцією». «10,25% проти 9,7% (інфляція з квітня 2009 р. до квітня 2010 р. - 9,7%). Це сталося вперше з квітня 2006 р.», - підкреслив В.Литвицький.