ua en ru

Дефіцит поточного рахунку платіжного балансу до кінця року може скласти 3% ВВП, - аналітик

Незважаючи на зменшення дефіциту поточного рахунку в березні є зростаючий ризик того, що в найближчі кілька місяців дефіцит збільшиться, в першу чергу через зростання імпорту енергоресурсів з Росії. Таку думку висловив аналітик інвестиційної компанії Phoenix Capital Олександр Лозовий.

«Незважаючи на зменшення дефіциту поточного рахунку в березні, ми відзначаємо зростаючий ризик того, що в найближчі кілька місяців дефіцит збільшиться, в першу чергу через зростання імпорту енергоресурсів з Росії», - повідомив О.Лозовий.

«Ціна природного газу, що поставляється з Росії в другій половині 2011 р. за нашими розрахунками може збільшитися приблизно на 10% через зростання світових цін на нафту. Враховуючи повернення «Нафтогазом» 12,1 млрд.куб. м газу компанії «РосУкрЕнерго», ми підвищуємо прогноз дефіциту поточного рахунку за підсумками року до 3% ВВП. З урахуванням волатильності припливу іноземного капіталу, активізація імпорту енергоресурсів представляє собою найбільший ризик для торгівельного балансу. У цілому, наші розрахунки основані на середньому курсі 8 грн/дол. у 2011 році», - додав аналітик.