ua en ru

Дефіцит поточного рахунку платіжного балансу в жовтні зменшився до 234 млн доларів, - НБУ

Дефіцит поточного рахунку платіжного балансу в жовтні зменшився до 234 млн доларів, - НБУ Фото: НБУ

За підсумками жовтня, платіжний баланс було зведено з профіцитом 91 млн доларів

Дефіцит поточного рахунку платіжного балансу в жовтні 2016 року зменшився до 234 млн доларів. Про це йдеться у повідомленні прес-служби Національного банку України.

"Основним чинником скорочення дефіциту поточного рахунку стало повернення сальдо рахунку первинних доходів до додатних значень після здійсненням планових виплат відсотків за реструктуризованими ОЗДП у вересні", - йдеться у повідомленні.

Разом з тим, зазначається, що порівняно з вереснем залишилися здебільшого незмінними експорт та імпорт товарів у сезонно скоригованому вимірі. Зокрема, у жовтні збільшився експорт зернових, насамперед кукурудзи. Крім того, зріс експорту цукру, завдяки виходу на нові ринки збуту, та підвищились поставки газотурбінних двигунів до Індії та РФ.

"Через тимчасові труднощі з постачанням сировини та проведення капітальних ремонтів окремими металургійними заводами у жовтні знизився експорт металургійної продукції. Також меншим, ніж минулого місяця, був експорт олії за вирахуванням сезонного фактора", - зазначають у відомстві.

Крім того, повідомляється, що чисті надходження за фінансовим рахунком у жовтні становили 311 млн доларів та були забезпечені приватним сектором.

"Погашення урядом ОВДП, номінованих в іноземній валюті, що перебували у власності нерезидентів, спричинило скорочення пасивів державного сектору на 298 млн доларів.Із завершенням програм рекапіталізації найбільших банків з іноземним капіталом, надходження прямих іноземних інвестицій обсягом 45 млн доларів були спрямовані виключно до реального сектору економіки....Таким чином, за підсумками жовтня платіжний баланс було зведено з профіцитом 91 млн доларів", - йдеться у повідомленні.

Згідно з повідомленням, у січні-жовтні 2016 року сальдо поточного рахунку було від'ємним і становило 2.5 млрд доларів. Разом з тим, дефіцит поточного рахунку був компенсований чистими залученнями за фінансовим рахунком. Таким чином, сальдо зведеного платіжного балансу було додатним і становило близько 1 млрд доларів.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що дефіцит зведеного бюджету України у вересні склав 20,4 млрд гривень.
Повний текст читайте тут: https://www.rbc.ua/ukr/news/defitsit-svodnogo-byudzheta-ukrainy-sentyabre-1477989950.html