ua en ru

Дефіцит зведеного бюджету України у вересні склав 20,4 млрд гривень

Дефіцит зведеного бюджету України у вересні склав 20,4 млрд гривень Фото: держбюджет у вересні виконано із дефіцитом

Доходи держбюджету у вересні скоротилися на 0,6%

Доходи державного бюджету України у вересні скоротилися на 0,6%. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

Як регулятор пояснює, зниження доходів бюджету відбулося внаслідок більш низьких порівняно з минулим роком неподаткових надходжень і уповільнення зростання податкових надходжень.

У свою чергу, уповільнення зростання надходження податків обумовлено отриманим статистичним ефектом від зміни адміністрування податку на прибуток підприємств і нерівномірні обсяги відшкодування ПДВ.

Так, у вересні обсяги відшкодування були високими (9,3 млрд гривень), що сприяло скороченню відповідної заборгованості до 15,2 млрд гривень станом на 1 жовтня 2016 року.

У той же час темпи зростання надходжень від ПДВ прискорилися. Основними факторами були пожвавлення товарообігу (у тому числі за рахунок зернових), ослаблення курсу гривні на початку вересня і надходження коштів від сільськогосподарських виробників.

Також високими темпами зростали надходження від акцизного податку. Кілька місяців поспіль поліпшується виконання надходжень від рентної плати і стабільно високими залишалися темпи зростання ПДФО. Все це разом сприяло збереженню досить істотних темпів зростання податкових надходжень (у цілому на 16,4%).

Що стосується витрат держбюджету, то у вересні відбулося очікуване прискорення витрат (до 53,8%). Це відбулося насамперед за рахунок планових витрат на обслуговування зовнішніх боргових зобов'язань (пікові виплати відповідно до умов випуску реструктурованих ОВДП припадають на 1 березня та 1 вересня).

Разом з тим в поточному році постійним джерелом зростання витрат залишається соціальне забезпечення. Також високими темпами продовжувалося зростання витрат на оплату праці і капітальних витрат.

Сальдо державного бюджету у вересні повернувся до від'ємних значень (20,5 млрд гривень) Внаслідок значного нарощування витрат (27,2%) на тлі скорочення доходів (на 22,6%). Це призвело до розширення кумулятивного дефіциту (до 63,4 млрд гривень), який був профінансований за рахунок боргових джерел.

Також уряд протягом дев'яти місяців поточного року активно розміщував ОВДП, номіновані в національній та іноземній валютах. Крім того, у вересні суттєво зросли обсяги зовнішніх запозичень - після розміщення ОВДП під гарантії США обсягом 1 млрд доларів.

У вересні профіцит місцевих бюджетів істотно звузився до 0,1 млрд гривень. Власні доходи місцевих бюджетів очікувано скоротилися (на 16,3%, що пов'язано з квартальної сплатою податків у серпні), тоді як витрати зросли (на 16,7%). Втім, за дев'ять місяців зберігся значний кумулятивний профіцит (31,7 млрд гривень).

Таким чином, зведений бюджет України у вересні виконано з дефіцитом - 20,4 млрд гривень (31,7 млрд гривень кКумулятивно з початку року).

Нагадаємо, як повідомлялось раніше, у другій половині 2016 партії отримали з бюджету більше 141 млн гривень.