ua en ru

Дефіцит зведеного балансу у березні склав 355 млн доларів

Дефіцит зведеного балансу у березні склав 355 млн доларів Фото: Україна збільшила дефіцит зведеного платіжного балансу

Дефіцит рахунку поточних операцій збільшився до 783 млн доларів

Дефіцит рахунку поточних операцій у березні збільшився до 783 млн доларів проти 344 млн доларів у лютому. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

Як повідомляється, до збільшення дефіциту призвели планові виплати зобов'язань за реструктуризованими ОВДП (у відповідності з умовами їх випуску виплати припадають на 1 березня та 1 вересня). В результаті негативне сальдо рахунки первинних доходів у березні істотно збільшився до 544 млн доларів.

За даними НБУ, що обсяг експорту товарів склав 3 млрд доларів, збільшившись в річному вимірі до 36,6% р/р (21,7% в лютому), що було обумовлено сприятливою ціновою кон'юнктурою і високим урожаєм 2016 року.

Обсяг імпорту товарів у березні збільшився до 4,4 млрд доларів, а його зростання прискорилося до 31,8% р/р (15,5% в лютому).

У березні Україна інтенсивно закуповувала продукцію машинобудування, зокрема сільгосптехніку.

Чисті надходження за фінансовим рахунком у березні становили 427 млн доларів і були забезпечені подальшим скороченням готівкової валюти поза банками та зростанням заборгованості за торговими кредитами.

Чисті надходження прямих іноземних інвестицій склали 63 млн доларів. Ця сума повністю була спрямована в реальний сектор економіки.

У цілому за підсумками березня дефіцит зведеного балансу склав 355 млн (859 млн доларів у березні 2016), що зумовило скорочення міжнародних резервів до 15,1 млрд доларів або 3,2 місяця імпорту майбутнього періоду.

Нагадаємо, Нацбанк прогнозує зростання дефіциту поточного рахунку платіжного балансу в 2017-2018 роках.