ua en ru

Дефіцит держбюджету в грудні 2011 р. складе 15,2 млрд грн, - Мінфін

У розпорядженні видання "Комерсант-Україна" опинилися плани Мінфіну щодо доходів і витрат державних фінансів в листопаді-грудні. З документа випливає, що в листопаді до загального фонду бюджету маж надійти 28,4 млрд грн, а в грудні - 18 млрд грн, пише "Комерсант-Україна". Всі доходи позабюджетних фондів, державного і місцевих бюджетів в грудні складуть 57,5 млрд грн. В той же час витрати перевищать цю суму на 15,2 млрд грн і досягнуть 72,7 млрд грн. В умовах відсутності надходжень від приватизації і запозичень це небезпечно обнуленням залишків на єдиному казначейському рахунку і ризиками появи непокритих зобов'язань на 10,5 млрд грн.
Згідно з аналізом Мінфіну, ситуацію в кінці року загострює необхідність виплат по зовнішніх боргах. У грудні потрібно сплатити 22,36 млрд грн. Найбільші виплати -16 млрд грн - доводяться на погашення кредиту VTB Capital. Зараз Мінфін веде переговори про чергову пролонгацію кредиту. Про цю ж проблему вчора заявив лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк. Він підкреслив, що гривневі кошти на казначейському рахунку з початку місяця скоротилися з 5,33 млрд грн до 2 млрд грн, хоча у уряду ще є валютні ресурси на 3 млрд дол.
У Мінфіні вчора не відповіли на запит. Джерело в Адміністрації Президента відзначило, що валютні залишки на єдиному казначейському рахунку можуть покрити і виплату зовнішніх боргів, і касовий розрив в 10,5 млрд грн. Мінфін в липні, вересні і жовтні продавав валюту сумами по 100 млн дол., але на листопад-грудень її продаж поки не запланований.