ua en ru

Дебютне розміщення доларових бондів Саудівською Аравією може стати рекордним, - FT

Дебютне розміщення доларових бондів Саудівською Аравією може стати рекордним, - FT Фото: Саудівська Аравія має намір розмістити рекордний обсяг доларових бондів

Таким способом уряд має намір знизити залежність економіки країни від ціни на нафту

Обсяг першого розміщення валютних облігацій Саудівської Аравії може стати рекордним серед країн, що розвиваються, та перевищити 17 млрд доларів. Про це пише Financial Times.

Так, за інформацією видання, попит на вказані цінні папери перевищив 50 млрд доларів. На даний момент Саудівська Аравія закрила книгу заявок на дебютні доларові облігації.

Саудівська Аравія розраховує розмістити три транші номінованих у доларах облігацій з термінами обігу п'ять, десять та тридцять років. Уряд очікує, що прибутковість саудівських бондів повинна перевищувати прибутковість облігацій США з аналогічним терміном обігу, - пише FT.

Зокрема, прибутковість п'ятирічних облігацій повинна бути вище на 160 б.п., десятирічних — на 185 б.п., тридцятирічних — на 235 б.п.

За даними видання, розмір емісії може скласти 10-15 млрд доларів і перевищить всі раніше випущені країнами Близького Сходу обсяги акцій. Найбільшою Раніше рекордсменом був Катар, який у травні 2016 року провів емісію на 9 млрд доларів. Що стосується країн з економікою, що розвивається, пальма першості поки що належить Аргентині яка в 2016 році випустила бонди на 16,5 млрд доларів.

У той же час, за оцінками експертів, обсяг розміщення доларових бондів Саудівською Аравією може побити попередні рекорди і перевищити 17,5 млрд доларів, - пише FT.

Розміщення держоблігацій проходить в рамках оприлюдненого в листопаді 2015 року масштабного плану по зниженню залежності економіки Саудівської Аравії від цін на нафту.

Нагадаємо, Саудівська Аравія розраховує, що її запасів нафти вистачить ще на 70 років.