ua en ru

Тиск РФ на Україну призвів до внутрішніх проблем у країні, - посол ЄС в Росії

Тиск Російської Федерації на Україну у питанні підписання угоди про асоціацію з Європейським Союзом призвів до внутрішніх проблем у країні.

Тиск Російської Федерації на Україну у питанні підписання угоди про асоціацію з Європейським Союзом призвів до внутрішніх проблем у країні. Про це в інтерв'ю Deutsche Welle розповів представник Європейського Союзу в Росії Вігаудас Ушацкас.

"Ми виступаємо за те, щоб Україна була вільна від будь-якого тиску при вирішенні питання про те, з ким їй будувати відносини. Ми бачили, що такий тиск чинився в ході останніх переговорів між ЄС і Києвом. Ініційована Євросоюзом програма "Східне партнерство", на жаль, була негативно сприйнята нашими партнерами в Росії. Ми думаємо, що тиск, спрямований на те, щоб Київ поміняв позицію щодо підписання угоди про асоціацію з ЄС, негативно вплинув на відносини України з Євросоюзом і призвів до внутрішніх проблем у країні, які ми сьогодні спостерігаємо", - заявив Ушацкас.

При цьому він підкреслив, що Москві та Брюсселю важливо прийти до єдиного розуміння того, як потрібно будувати співпрацю зі спільними сусідами, включаючи Україну.

"Важливо, щоб наші спільні сусіди мали право обирати свої інтеграційні напрями без непотрібного втручання і тиску. Але на даний момент найголовніше - щоб влада України прислухалася до думки громадян і щоб ситуація стабілізувалася", - зазначив представник ЄС в РФ.

При цьому він висловив стурбованість останніми подіями в Україні.

"Ми були шоковані повідомленнями про загибель учасників протестів і закликаємо українську владу зробити все, щоб цей конфлікт закінчився. Ми вважаємо, що українська влада несе відповідальність перед громадянами і повинна дослухатися до їхньої думки, щоб зберегти стабільність і правопорядок в країні", - сказав Ушацкас.