ua en ru

Данилишин: Збільшення регіональної асиметрії по інвестиціях в основний капітал негативно позначиться на економіці регіонів

Збільшення регіональної асиметрії по інвестиціях в основний капітал негативно позначиться на економіці регіонів. Про це пише екс-міністр економіки Богдан Данилишин у своїй статті у виданні "Дзеркало тижня. Україна".

"Надзвичайно негативний вплив на майбутню структуру економіки більшості регіонів України матиме збільшення регіональної асиметрії по інвестиціях в основний капітал. Нічого хорошого не обіцяють для національного виробництва і тенденції до розміщення іноземного капіталу. Так, у 2008 році 41,1% всіх прямих іноземних інвестицій було розміщено в Києві, а в 2010 році на столицю доводилося вже 48,4%. У 12 регіонах питома вага прямих іноземних інвестицій не перевищує 1% від загальноукраїнського показника. Це переважно регіони з потенційними (але не використовуваними) можливостями розвитку сільського господарства і занепадом промисловості, низьким рівнем розвитку сектора послуг", - пише Данилишин.

Він також заявляє: "Аналогічна тенденція спостерігається в розподілі кредитних ресурсів українських комерційних банків: половина кредитів, наданих суб'єктам господарювання, сконцентрована в Києві і Київській області".

Екс-міністр наводить ще одну тезу: "Економіка регіонів по-різному адаптувалися до змін, які відбулися останнім часом, і це позначилося на регіональних ринках праці".

Зазначимо, Данилишин також заявив, що розвиток регіонів України суперечливий і непередбачуваний.