ua en ru

Розвиток регіонів України суперечливий і непередбачуваний, - екс-міністр економіки

Розвиток України в цілому і окремих її регіонів зокрема - це сукупність суперечностей і непередбачуваностей. Про це у своїй статті у виданні "Дзеркало тижня. Україна" пише екс-міністр економіки Богдан Данилишин.

"Одним з важливих питань розробки регіональної політики України є вибір типу цієї політики відповідно до загальновизнаної і прийнятої стратегії розвитку держави, з якою до цих пір не визначилися. Згаданий тип залежить від співвідношення національних і регіональних пріоритетів розвитку", - пише Данилишин.

Він додає: "Перш за все відзначимо, що регіони України істотно відрізняються. Тому, безумовно, дуже велика різниця і за економічними показниками. Останнім часом диференціація посилюється з низки причин: регіони з різною структурою економіки по-різному адаптуються до нових умов господарювання. Загалом міжрегіональні відмінності є віддзеркаленням все більшої диференціації між економічною (відмінність у формах власності і секторах економіки) і соціальною (різні групи населення) складовими в регіонах. Розмах варіації за показниками валового регіонального продукту в 2010 році склав аж 19,9 разу (м. Київ - 196 млрд 639 млн грн, Чернігівська обл. - 9 млрд 892 млн. грн), за обсягом капітальних інвестицій розмах варіації в 2011 р. склав майже 19 разів (м. Київ - 47 млрд 169,3 млн грн, Чернівецька обл. - 2 млрд 486,7 млн грн)".

Нагадаємо, в лютому 2011 р. суд в Чехії ухвалив рішення про неприпустимість видачі Україні Богдана Данилишина.