ua en ru

Подальше відкладення рішення Евросоюзу щодо безвізового режиму є неприпустимим, - МЗС

Подальше відкладення рішення Евросоюзу щодо безвізового режиму є неприпустимим, - МЗС Фото: Олена Зеркаль

Зеркаль зустрілася з главою Представництва ЄС в Україні Мінгареллі

Подальше відкладення рішення Евросоюзу щодо безвізового режиму для України є неприпустимим. Про це заявила заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль під час зустрічі з головою Представництва ЄС в Україні Хюгом Мінгареллі, повідомляє прес-служба МЗС.

Як зазначається, Зеркаль наголосила, що Україна виконала всі критерії плану дій щодо лібералізації ЄС візового режиму для України, зокрема, було створено антикорупційні органи, запроваджено систему е-декларування.

"Україна розраховує, що інституції та держави-члени ЄС докладуть додаткових зусиль для схвалення законодавчої пропозиції щодо надання українським громадянам права на короткострокові безвізові поїздки до країн ЄС вже найближчим часом, безвідносно до процесу узгодження в середині ЄС механізму тимчасового призупинення безвізового режиму", - йдеться у повідомленні.

Крім того, Зеркаль порушила питання щодо нещодавнього рішення Європейської комісії у сфері енергетики, за яким було запроваджено додаткові виключення щодо доступу третіх сторін до потужностей газопроводу OPAL.

"Схвалення такого роду рішень без проведення попередніх консультацій з українською стороною є порушенням статті 274 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, якою передбачається взаємне урахування сторонами потенціалу та спроможностей енергетичної інфраструктури одна одної, а також проведення консультацій та координації своїх дій у сфері забезпечення безпеки постачань енергетичних ресурсів. Крім того, Європейська Комісія в процесі підготовки таких рішень має дотримуватися зобов’язань, взятих ЄС в рамках його участі в Договорі про створення Енергетичного Співтовариства, зокрема дотримуватися у відносинах з Україною та іншими державами-партнерами принципу солідарності та уникати ухвалення рішень, які б суперечили антимонопольному законодавству ЄС", - йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що досягнуто домовленості щодо продовження взаємодії з нідерландською стороною, в тому числі у тристоронньому форматі "Україна-Нідерланди-Рада ЄС" для пошуку взаємоприйнятного рішення, яке б уможливило завершити процедуру ратифікації Угоди про асоціацію до засідання Європейської Ради 15-16 грудня 2016 року.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що європейські інституції цього тижня не узгодять механізм призупинення дії безвізового режиму, без якого блокується скасування віз для України.