ua en ru

Д.Фірташ розглядає можливість купівлі ВАТ "Міндобрива", - джерело

Власник Group DF Дмитро Фірташ, якому належать найбільші заводи з випуску азотних добрив в Україні, повідомив, що розглядає можливість покупки хімічних активів у Росії. Про це пише видання "Комерсант-Україна".

"Ми тільки почали консолідувати хімактіви і зараз беремо участь у ряді російських тендерів", - пояснив Д.Фірташ, уточнивши, що питання про угоду вирішиться до липня. Про які саме активи йде мова, бізнесмен не уточнив.
Відразу кілька джерел "Комерсант-Україна", близьких до операції, повідомили, що мова йде про покупку близько 86% одного з останніх незалежних великих хімкомбінатів Росії - ВАТ "Міндобрива" (Росош). Його найбільшими співвласниками є підприємець Олександр Ровт і, за неофіційними даними, Микола Ольшанський. 30% належать норвезькій Yara International. Джерело видання в Group DF Д.Фірташа підтвердило, що з основними акціонерами "Міндобрив" бізнесмен домовився, коли викуповував у Миколи Ольшанського та Олександра Ровта інший хімічний актив - "Сєвєродонецьке об'єднання "Азот".
Співрозмовник видання додав, що зараз представники Group DF ведуть переговори з норвезької Yara про викуп її частки в "Міндобрива".
ВАТ "Міндобрива" випускає аміак (у 2010 році - 1,05 млн т), аміачну селітру (525,3 тис. т), нітроамофоску (1,1 млн т) і азотну кислоту (768,2 тис. т).
Хімічні активи Д.Фірташа об'єднує Ostchem Group (Group DF належать 90%). У компанію входять концерн "Стирол", сєверодонецький і черкаський "Азот" і "Рівнеазот", а також Tajik Azot (Таджикистан) і Nitrofert (Естонія). За оцінками самої Ostchem, на частку компанії припадає 3% світового виробництва азотних добрив. У 2009 році виручка склала 298 млн євро, EBITDA - 9,7 млн ​​євро.

Ще один актив, який міг би зацікавити Д.Фірташа, - "СІБУР-Міндобрива". СІБУР збирається продати підприємство до кінця 2011 року і зараз веде переговори з потенційними покупцями. Джерело "Комерсант-Україна", знайоме з ситуацією, зазначило, що продаж компанії структурам Д.Фірташа обговорювалася раніше, і зараз можливість такої угоди розглядається. Інше джерело видання на ринку відзначає, що конкуренція за актив буде занадто велика і на внутрішньому ринку - компанією зацікавилися "Акрон", "Фосагро", АФК "Система" і ряд інших виробників. У СІБУР ситуацію коментувати не стали.
Також видання "Комерсант-Україна" повідомляє, що заводи з виробництва азотних міндобрив, які входять в Ostchem Group Д. Фірташа, відвантажили аграріям 650 тис. т аміачної селітри і 250 тис. т карбаміду за пільговою ціною, повідомив вчора журналістам підприємець. У березні хімпідприємства підписали з аграріями договори, що передбачають поставки на внутрішній ринок добрив за цінами на 20-25% нижче ринкових. Виходячи з їх виробничих потужностей, група контролює майже 70% виробництва аміаку в країні, близько 60% - карбаміду і 100% - аміачної селітри.