ua en ru

Cyprus Popular Bank завершує процедуру продажу Марфін Банку Дельта Банку

Кіпрський Cyprus Popular Bank завершує процедуру підписання договору про продаж дочірнього Марфін Банку українському Дельта Банку,сума угоди, імовірно, складе близько 16-19 млн євро.

Кіпрський Cyprus Popular Bank завершує процедуру підписання договору про продаж дочірнього Марфін Банку українському Дельта Банку,сума угоди, імовірно, складе близько 16-19 млн євро. Про це повідомляє "Комерсант-Україна", посилаючись на джерела на фінансовому ринку.

Джерело на фінансовому ринку повідомив, що операція з продажу Марфін Банку (99,91% його акцій належать Cyprus Popular Bank) Дельта Банку буде підписана в найближчі два дні.

"Ціна продажу складає близько 0,30-0,35 капіталу (188-219 млн грн). Договір повинні були підписати ще в п'ятницю, однак зараз кіпріоти дуже зайняті перевіркою з боку "великої трійки" (ЄС, ЄЦБ, МВФ) і не можуть відволіктися для завершення домовленостей",- сказав співрозмовник.

Співвласник Дельта Банку Микола Лагун підтвердив, що переговори знаходяться у фінальній стадії, відмовившись до кінця тижня коментувати суму угоди. За його словами, після отримання дозвільних документів (через півроку) банк буде приєднаний до Дельта Банку. У Марфін Банку сказали, що не можуть ні підтвердити, ні спростувати інформацію, так як не знають про домовленості.
Після банківської кризи Cyprus Popular Bank вирішив продати активи, які знаходяться поза Греції та Кіпру. Крім Миколи Лагуна, на Марфін Банк претендували Альфа-банк, СКМ і співвласник Фінбанку Борис Кауфман. За словами джерела, знайомого з ходом переговорів, продавець мав намір продати актив тому, хто швидше закриє питання" арешту акцій банку, ініційованого вкладниками Cyprus Popular Bank, втратили частину депозитів через реструктуризацію.

"Дельта Банк домовився закрити борги цим вкладникам новими домовленостями: комусь потрібен кредит, комусь-фінансування бізнесу. Ці домовленості переводяться в цифри, на які буде дисконтуватися ціна угоди",- повідомило інше джерело.
За даними Нацбанку, станом на 1 жовтня 2013 року Марфін Банк займав 58-е місце за активами (2,67 млрд грн) із власним капіталом у 626,5 млн грн. Основну частину кредитного портфеля в 1,4 млрд грн становили позики юрособам (1,03 млрд грн).
Експерти кажуть, що невеликий Марфін Банк (попередня назва - Морський транспортний банк) має сильні позиції в Одеській області (з 47 його відділень 20 знаходяться в Одесі, 10 - в Ізмаїлі). Одне з головних переваг банку - кредитний портфель клієнтів-транспортних компаній.

"Одеський регіон дуже специфічний, поділений між кількома гравцями, і переманити клієнтів в інший банк буде дуже складно", - заявив голова правління одного з найбільших банків.

Екс-голова правління банку "Київ", голова постійної комісії Одеської облради з питань бюджету, фінансово-економічної політики та банківської діяльності Юрій Маслов зазначив, що Морський транспортний банк, входячи в склад ФПГ "Синтез", монопольно обслуговував Одеський та Іллічівський морські транспортні порти і підприємства, які з ними співпрацювали.

"Після кількох перепродажів у банку більше немає такого адміністративного ресурсу, але в ньому залишилося багато дуже цікавих клієнтів. У цього збалансована політика банку в сфері як роздрібного, так і корпоративного кредитування і, наскільки мені відомо, один з найкращих портфелів за якістю обслуговування. Мережа відділень також досить непогана", - сказав він.

Чергове придбання Миколи Лагуна, який у минулому році поглинув Сведбанк, Кредитпромбанк і Астра Банк, фінансисти називають вигідним. Кіпріотам, які купили Морський транспортний банк у 2007 році за 137 млн дол., було б складно домогтися кращих умов продажу, кажуть експерти. "З точки зору бізнесу я не зовсім розумію цей банк. Однак з урахуванням ситуації в Україні та на Кіпрі - дуже вдала угода за адекватною ціною", - зазначив голова правління банку "Надра" Дмитро Зінков.