ua en ru

Cуд РФ у справі Сенцова-Кольченка видалив сестру Савченко із зали засідань

Cуд РФ у справі Сенцова-Кольченка видалив сестру Савченко із зали засідань Фото (Krymr.org): Віра Савченко

Українка прибула до Ростов-на-Дону для підтримки підсудних співвітчизників

У Ростові-на-Дону (Російська Федерація) на засіданні Північно-кавказького окружного військового суду у справі українського кінорежисера Олега Сенцова і кримського активіста Олександра Кольченка, звинувачених в організації терактів у Криму, стався інцидент за участю громадянки України Віри Савченко, сестри заарештованої у РФ української льотчиці і народного депутата Надії Савченко, передають "Крим. Реалії".

Як наголошується, після перерви Віра Савченко, яка прибула до РФ підтримати двох співвітчизників під час засідання 19 серпня, спробувала пройти до зали суду, куди її не пустили в першій половині дня, пояснивши це малою кількістю місць.

Побачивши у відчинені двері підсудних Сенцова і Кольченка, які раніше на засіданні відмовилися від участі в дебатах, сестра Надії Савченко помахала їм рукою і викрикнула: "Тримайтеся, про вас вся Україна говорить! Слава Україні!". У відповідь із зали суду почулося дружнє "Героям слава!".

Стисле вітання українців не залишилося без уваги представників російської Феміди. У результаті судовий пристав вивів Віру Савченко та супроводжуючого її чоловіка з будівлі суду без права відвідування.

Зазначимо, що сьогодні після перерви судове засідання в Ростові-на-Дону продовжилося виступом адвоката Кольченка Світлани Сидоркіної. Перед обідом виступив захист Сенцова, заявивши про необ'єктивність процесу і попросивши суд виправдати підзахисного за всіма статтями обвинувачення.

Зокрема, адвокат українців Володимир Самохін наголосив, що поняття "терористичне співтовариство", котре фігурує у справі, створено слідчими штучно, а більша частина доказів отримана з порушенням закону.

Нагадаємо, ще до перерви держобвинувач попросив у суду покарання для кінорежисера Сенцова у вигляді позбавлення волі на строк 23 роки в колонії суворого режиму, а для анархіста Кольченка - 12 років в'язниці.

Як повідомлялося, вирок у справі Сенцова-Кольченка оголосять 25 серпня ц.р.

Олега Сенцова та Олександра Кольченка заарештували у травні 2014 р. ФСБ РФ оголосила, що вони є членами забороненої в Росії української організації "Правий сектор". За версією слідства, українці планували вчинення диверсійно-терористичних актів у низці кримських міст, а в подальшому - знищення ряду об'єктів життєдіяльності, залізничних мостів, ліній електропередач.

За версією російського слідства, у квітня-травні 2014 р. Сенцов і його прихильники підпалили в Сімферополі офіси громадської організації "Руська громада Криму" і місцевого відділення партії "Єдина Росія". Сам Сенцов категорично відкидає пред'явлені йому звинувачення і вважає, що його судять за активну позицію з відстоювання української державності в анексованому РФ Криму.