ua en ru

CNOOC оголосила про зрив угоди з купівлі аргентинської нафтокомпанії Pan American Energy за 7 млрд дол

Китайська нафтовидобувна корпорація CNOOC Ltd., підконтрольна державі, оголосила про зрив угоди з купівлі у британської BP 60% акцій аргентинської нафтової компанії Pan American Energy LLC (PAE). Сума операції оцінювалася в 7,06 млрд дол. Покупцем частки повинна була виступити компанія Bridas Corp. - спільне підприємство CNOOC і аргентинської Bridas Energy Holdings, в якому сторонам належить по 50%.
Як повідомила CNOOC в матеріалах для Гонконгської фондової біржі, 5 листопада 2011 р. Bridas Corp. направила BP листа з відмовою від угоди. Bridas продовжить брати участь у капіталі Pan American Energy з часткою в 40% акцій, зазначено в повідомленні CNOOC.
В кінці жовтня ц.р. китайська компанія повідомляла, що Bridas Corp. не отримала необхідних дозволів від регуляторів на завершення операції з викупу 60% акцій PAE. Сторони повинні були закрити угоду до 1 листопада 2011 р., а після закінчення цього терміну кожна із сторін має право розірвати договір.
Bridas в окремому повідомленні наголосила, що "ні європейська або міжнародна фінансова криза, ні політична ситуація в Аргентині не слугували підставою для розірвання угоди". Раніше в ЗМІ з'являлася інформація, що угода натрапила на політичний опір в Аргентині. Крім того, 26 жовтня ц.р. переобраний Президент Аргентини Крістіна Фернандес де Кіршнер підписала указ, який вимагає від місцевих нафтогазових компаній репатріювати всю майбутню валютну виручку від експорту. Після цього рейтингові агентства Мoody's і Fitch знизили кредитні рейтинги аргентинських нафтових компаній, включаючи PAE.