ua en ru

CNOOC Ltd. купила 33% ділянки на родовищі газу в Техасі за 1,1 млрд дол

Китайська нафтова компанія CNOOC Ltd. заплатить американській Chesapeake Energy Corp. 1,1 млрд дол. за 33% ділянки на родовищі сланцевого газу Eagle Ford в штаті Техас, повідомляє Reuters.

Також CNOOC буде оплачувати 75% витрат Chesapeake на буріння, поки виплачена сума не становитиме 1,08 млрд дол. Угода повинна бути завершена в четвертому кварталі.

Сланцевий газ становить 15-20% видобутку газу в США, і обсяг його видобутку, за прогнозами, збільшиться вчетверо найближчими роками. Багато з нафтогазових гігантів активно інвестують в пошук і видобуток сланцевого газу, включаючи Exxon Mobil, Mitsui & Co і Royal Dutch Shell.

Родовище Eagle Ford особливо привабливе тим, що крім сланцевого газу містить значні запаси газоконденсатної рідини. Норвезька нафтова компанія Statoil раніше повідомила про створення спільного підприємства з канадською Talisman для придбання за 1,325 млрд дол. ділянки на родовищі Eagle Ford.

Цього року китайські нафтогазові компанії уклали 10 великих угод за кордоном на 18,6 млрд дол. порівняно з 15,8 млрд у 2009 р.