ua en ru

Члени ОПЕК ухвалили рішення залишити без змін офіційні квоти нафтовидобутку.

Члени Організації країн - експортерів нафти (ОПЕК) на черговій сесії картелю у Відні ухвалили рішення залишити офіційні квоти нафтовидобутку на колишньому рівні, передає Reuters з посиланням на одного з делегатів ОПЕК, чиє ім'я не називається. Це рішення прогнозувалося всіма спостерігачами.

Перед початком засідання генеральний секретар картелю Абдалла аль-Бадрі заявив, що обговорення повинне вийти коротким, а міністр нафтової промисловості Саудівської Аравії - найбільшого експортера нафти - Алі аль-Нуеймі повідомив, що всі учасники засідання згодні з тим, що немає необхідності міняти квоти.

У 2008 р. ОПЕК в декілька раундів скоротила офіційний рівень видобутку картелю на 4,2 млн бар./день, що вплинуло на відновлення світових цін на "чорне золото", які до цього обрушилися з майже 150 дол./барр. до 35 дол./барр. Після цього ОПЕК чотири рази підряд зберігала поточні рівні видобутку. Таким чином, з грудня 2008 р. офіційний цільовий рівень видобутку 11 країн ОПЕК (за вирахуванням Іраку) залишається незмінними - на рівні 24,84 млн бар./день.