ua en ru

Читачі РБК-Україна висловилися, заради чого вони готові вийти на Майдан

Читачі РБК-Україна висловилися, заради чого вони готові вийти на Майдан Фото: акції протестів залишаються досить популярними серед українців

Думки учасників нового опитування від РБК-Україна розділилися

Читачі РБК-Україна готові знову відстоювати свої права на мітингах. Про це свідчать результати опитування, що стартувало у третю річницю початку Евромайдана, в якому протягом тижня брали участь користувачі сайту rbc.ua і підписники сторінок Styler і РБК-Україна в Facebook.

Учасникам дослідження було поставлено питання: "Заради чого ви б зараз вийшли на Майдан?" Для відповіді було запропоновано чотири варіанти: "За зближення з ЄС", "За припинення війни з Росією", "Проти комунальних тарифів", "Взагалі не вийшов би".

Більшість опитаних готові вийти на головну площу країни для протесту проти високих комунальних тарифів - за цей варіант проголосували 663 людини або 33,74% від загального числа опитаних.

Другий за популярністю варіант на протязі всього періоду опитування змінювався, в результаті приблизно чверть респондентів заявили, що взагалі не вийшли на протести (25,85% або 508 голосів), і майже стільки ж (506 голосів і 25,74%) висловили готовність мітингувати заради припинення війни з Росією.

Найбільш непопулярний привід для протестів серед читачів РБК-Україна - "Заради зближення з ЄС". Всього 14,66% (288 опитаних готові вийти на Майдан заради цієї ідеї.

Опитування

Фото: результати опитування

Протягом дослідження готовність учасників опитування до протестної активності змінювалася: якщо в понеділок увечері, у перший день дослідження, тих, хто не вийшов би на мітинг ні під яким приводом, було майже 37%, то до його завершення популярність цього варіанту відповіді впала до 25% (майже -12%). Зворотну динаміку демонстрував "переможець" опитування: якщо в понеділок ввечері вийти на Майдан заради зниження комунальних тарифів були готові 27% опитаних, то до п'ятниці частка таких респондентів збільшилася до 33,7%.

Стабільний, (хоч і не настільки істотний) зростання популярності демонстрували варіанти відповідей "За припинення війни з Росією" (22,89% у понеділок і 25,85% в п'ятницю) і "За зближення з ЄС" (12,65% у понеділок проти 14,66% у п'ятницю). Зазначимо, що чергове перенесення безвізового режиму з ЄС для України практично не вплинула на популярність останнього варіанту відповіді.

РБК-Україна

Фото: динаміка опитування

Опитування проводилося з 21 по 25 листопада, в ньому взяли участь 1965 респондентів з числа відвідувачів сайту rbc.ua і підписників сторінок Styler і РБК-Україна в соціальній мережі Facebook.

Зазначимо, що це дослідження проводилося в рамках проекту щотижневих онлайн-опитувань, які щотижня проводяться серед відвідувачів порталу РБК-Україна, який, згідно з даними Kantar TNS, володіє охопленням в 11,38% аудиторії, що робить його одним з лідерів на ринку українських інтернет-ЗМІ.

Нагадаємо, минулого тижня читачі РБК-Україна висловили свою думку про минулі протести в центрі Києва.