ua en ru

Чистий збиток Nokia за 9 міс. 2011 р. склав 92 млн євро проти прибутку роком раніше

Чистий збиток найбільшого в світі виробника стільникових телефонів - фінської Nokia (що припадає на частку акціонерів материнської компанії) за 9 місяців 2011 р. склав 92 млн євро проти чистого прибутку в 1,1 млрд євро, отриманою за аналогічний період роком раніше. Про це говориться в звіті Nokia, поширеному сьогодні.
Обсяг продажів Nokia в січні-вересні ц.р. склав 28,65 млрд євро - на 3,8% менше показника річної давності (29,80 млрд євро). Операційний збиток за три квартали склав 119 млн євро - в порівнянні з операційним прибутком в 1,2 млрд євро за той же період минулого року.
У III кварталі Nokia зафіксувала чистий збиток на долю власників материнської компанії в 68 млн євро (за той же квартал роком раніше був отриманий чистий прибуток в 529 млн євро). Обсяг продажів скоротився на 12,6% - до 8,98 млрд євро проти 10,27 млрд євро роком раніше. Операційний збиток склав 71 млн євро (проти операційної прибутку в 403 млн євро в III кварталі 2010 р.).
Поставки мобільних телефонів Nokia в III кварталі ц.р. знизилися на 3% в річному численні - до 106,6 млн одиниць.
Виключаючи особливі статті (витрати реструктуризацій, амортизація нематеріальних активів і тому подібне), Nokia показала прибуток на акцію за III квартал в 0,03 євро, що виявилося несподіванкою для аналітиків, що прогнозували збиток в 0,01 євро/акція (за даними Thomson Reuters).
Акції Nokia на біржі в Хельсінкі зростають на 5% після публікації звітності.
Nokia є одним зі світових лідерів в області мобільних комунікаційних технологій. Компанія займається виробництвом мобільної апаратури і розробкою програмного забезпечення для мобільних телефонів і КПК. Штат співробітників компанії складає 136 тис. людей (включаючи співробітників підрозділу Nokia Siemens Networks). Nokia є найбільшим в світі виробником мобільних телефонів. У 2010 р. компанія поставила на ринок 453 млн мобільних пристроїв. Проте останніми роками доля Nokia на ринку неухильно знижується, на середину 2011 р. вона склала близько 23%. Крім того, Nokia відкаталася на третє місце по продажах смартфонов, поступаючись першими рядками американській Apple і південнокорейській Samsung.