ua en ru

Чисті валютні надходження від нерезидентів станом на 17 серпня становили 9,4 млрд дол., - НБУ

Чисті валютні надходження від нерезидентів станом на 17 серпня 2011 р. становили 9,4 млрд дол. Про це під час прес-конференції заявив перший заступник голови Національного банку України (НБУ) Юрій Колобов, передає кореспондент РБК-Україна.
"З початку поточного року надходження іноземної валюти від нерезидентів перевищують платежі на їх користь. Станом на 17 серпня цього року чисті валютні надходження від нерезидентів становили 9,4 млрд дол.", - заявив Колобов.
За його словами, це сприяє підтримці пропозиції іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку. Її чистий обсяг у І півріччі перевищив 1 млн 251 тис. дол. За цих умов НБУ проводить інтервенції як з закупівлі іноземної валюти, так і з її продажу, пояснив Колобов. За його даними, сальдо від цих операцій є додатнім і перевищує 354 млн дол.
"Незважаючи на відсутність у поточному році кредитних надходжень від МВФ, обсяг міжнародних резервів збільшився на 10,7%, перевищивши 38,22 млрд дол. Цього достатньо для фінансування майбутнього імпорту товарів та послуг протягом 4,6 місяця", - повідомив Копилов.
За даними НБУ, з початку року обмінний курс гривні до долара знизився на 0,4%, а на готівковому сегменті - на 0,1%.
"У рамках співпраці з МВФ Україна взяла зобов'язання щодо поступового підвищення гнучкості обмінного курсу гривні. У зв'язку з цим, її офіційний курс до долара встановлюється на підставі середньозважених котирувань на міжбанківському валютному ринку з можливим відхиленням +-2%. Щоденні відхилення офіційного курсу гривні до долара від ринкового протягом 2011 р. знаходяться в зазначених межах - від +0,4% до -0,33%", - підкреслив Копилов.

НБУ прогнозує, що до кінця 2011 р. платіжний баланс буде збалансованим припливом коштів по фінансовому рахунку.