ua en ru

Чистий прибуток Xstrata в I півріччі ц.р. виріс у 3,3 рази - до 2,28 млрд дол

Чистий прибуток швейцарської гірничодобувної компанії Xstrata Plc. (що припадає на частку акціонерів материнської компанії) в I півріччі 2010 р. виріс у 3,3 рази - до 2,28 млрд дол. проти 690 млн дол., отриманих за аналогічний період роком раніше. Про це повідомляється в опублікованому сьогодні фінансовому звіті компанії, передає РБК.
Виручка компанії за підсумками звітного півріччя зросла на 42,5% і склала 13,6 млрд дол. проти 9,54 млрд дол. роком раніше. Операційний прибуток за звітний період становить 3,23 млрд дол., що в 2 рази вище за аналогічний показник за I півріччя 2009 р., що склав 1,6 млрд дол.
Xstrata є найбільшим у світі експортером енергетичного вугілля. Доходи від продажу вугілля приносять Xstrata близько 55% сукупного прибутку до сплати відсотків і податків, зносу і амортизації (EBITDA). Другою за значимістю статтею доходів для Xstrata є виробництво міді.
Нагадаємо, що в минулому році Xstrata збільшила видобуток енергетичного вугілля на 13% у порівнянні з рівнем 2008 р. - до рекордного для себе показника в 82,6 млн т. Рекордний рівень річного видобутку став можливий завдяки придбанню вугільних активів у Колумбії у швейцарського трейдера Glencore у березні 2009 р. Xstrata також за підсумками минулого року видобула рекордні обсяги нікелю, концентрату цинку і свинцю. Проте, видобування міді Xstrata знизилося на 5% - до 906,9 тис. т.