ua en ru

Чистий прибуток польської PGNiG в III кварталі 2013 р. збільшився в 8 разів - до 209 млн дол

Чистий прибуток польської газової монополії - імпортер російського природного газу Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo (PGNiG) у III кварталі 2013 р. зріс в 8 разів - до 654 млн польських злотих (209 млн дол. за поточним курсом) порівняно з показником у 79 млн злотих за III квартал 2012 р. Про це повідомляється в опублікованому сьогодні квартальному звіті компанії.

Виручка PGNiG в липні-вересні ц.р. досягла 6,21 млрд злотих (майже 2 млрд дол.), що на 17% перевищило порівняльний показник річної давності (5,30 млрд злотих).

Поліпшення фінансових результатів PGNiG пов'язано з зростанням власного видобутку вуглеводнів та переглядом цінових умов закупівель природного газу у Газпрому. Так, видобуток сирої нафти і конденсату PGNiG в III кварталі ц.р. склала 327,3 тис. т проти лише 129,7 тис. т, видобутих в тому ж кварталі минулого року. Крім того, завдяки зниженню ціни на російський газ, досягнутому рік тому, підрозділ PGNiG, що займається торгівлею та зберіганням газу (PGNiG Trade and Storage), показало чистий прибуток у 123 млн злотих (39 млн дол.) проти збитку роком раніше на 299 млн злотих.

У листопаді 2012 р. PGNiG і "Газпром" підписали додаткову угоду до контракту на постачання російського газу в Польщу, змінює цінові умови. Нова ціна враховує ринкові ціни газу і нафтопродуктів. У PGNiG повідомляли, що, згідно з новою угодою, ціна на російський газ знизиться більш ніж на 10%. Точна формула ціни в контракті невідома.

PGNiG закуповує в "Газпрому" понад 60% реалізованого в Польщі газу. У 2012 р. "Газпром" поставив в Польщу 9,94 млрд куб. м природного газу. Контракти на поставку російського газу в Польщу і його транзит через польську територію діють до 2022 р. і до 2019 р. відповідно.

PGNiG також займається розвідкою і видобутком вуглеводнів. В кінці 2012 - початку 2013 р. група почала комерційну видобуток на нафтогазовому родовищі Любятов-Миджиход-Гротів (LMG) в Польщі і на родовищі Skarv континентального шельфу Норвегії.