ua en ru

Чистий прибуток Glencore в І півріччі зріс на 57% - до 2,45 млрд дол

Чистий прибуток найбільшого в світі сировинного трейдера Glencore виріс на 57% у першому півріччі 2011 р. завдяки значному зростанню цін на сировину. Компанія має намір використати отримані кошти для здійснення вигідних придбань.

Згідно зі звітом, чистий прибуток Glencore з січня по червень виріс до 2,45 млрд дол. (1,56 млрд дол. - за аналогічний період 2010 р.) в основному за рахунок хороших показників у промисловому сегменті і маркетингу. Виручка збільшилася на 32%, до 92,12 млрд дол. Прибуток за другий квартал склав 1,15 млрд дол., що все ж таки нижче, ніж за перший (1,3 млрд дол.).

"Другий квартал видався важким. На ринках була висока волатильність відносно цін на нафту, бізнес просувався погано. Однак третій квартал почався досить вдало, хоча, звичайно, очікувати того ж успіху, що і в першому кварталі, не доводиться", - сказав генеральний директор Glencore Айвен Глазенберг.

Гарний прибуток вкупі з 10 млрд дол., які Glencore залучила під час травневого IPO, дає трейдеру потенційне перевагу перед конкурентами, які не змогли наростити обіг готівки. За словами Глазенберга, на ринках зараз багато дешевих пропозицій і Glencore має намір поповнити портфель активів.

В середу компанія анонсувала, що пропонує 280 млн дол. для покупки решти пакету акцій австралійського добувача нікелю Minara Resources (вже володіє часткою в 73%). Раніше трейдер запропонував 475 млн дол. за велику мідну компанію в Перу Mina Justa. Серед потенційних угод з поглинання Глазенберг назвав приватного трейдера сільськогосподарської сировини Louis Dreyfus Commodities, а також підтвердив своє бажання злиття з гірничодобувною Xstrata (у Glencore поки 34% акцій).