ua en ru

Чистий прибуток агрохолдингу Astarta в 2012 р. знизився вдвічі - до 45 млн євро

Чистий прибуток агрохолдингу Astarta в 2012 р. знизився вдвічі - до 45 млн євро. Про це повідомляє "Комерсант-Україна".

У 2012 р. Astarta Holding збільшила продажі цукру на 33%, зернових та олійних - на 21%, а молока - на 29%. Завдяки цьому консолідований дохід агрохолдингу збільшився на 17%, до 345 млн євро. При цьому показник EBITDA компанії знизився на 23%, до 85 млн євро, а чистий прибуток - впав вдвічі, до 45 млн євро. Маржа EBITDA скоротилася відразу на 16 процентних пунктів, до 24%. Опубліковані фінансові показники Astarta виявилися істотно гіршими за прогнози галузевих аналітиків. Консенсус-прогноз Bloomberg по EBITDA становив 103 млн євро, а по чистому прибутку - 62 млн євро.

"Рентабельність роботи Astarta знижується другий рік поспіль. У 2011 р. маржа EBITDA компанії скоротилася до 36,7% проти 45,9% в 2010 р. Відбувається це через перевиробництво цукру в Україні й пов'язане з цим зниження цін", - зазначає аналітик ІК Dragon Capital Тамара Левченко.

У інших великих цукровиробників справи йдуть не краще. Зокрема, цукровий союз "Укррос" в 2012 р. збільшив чистий збиток в 17 разів, до 59,388 млн грн. А власники великого підприємства в Одеській області - Заплазського цукрового заводу - вирішили взагалі законсервувати підприємство через значні збитки за підсумками 2012 р.

У 2013 р. експерти не чекають поліпшення ситуації на ринку цукру.

"У поточному році за рахунок зменшення площ посівів цукрового буряка цукру може бути вироблено менше, ніж обсяг його споживання. Однак через істотні перехідних залишків минулих років навряд чи середня ціна на цукор буде істотно вища за минулорічну", - вважає незалежний експерт ринку цукру Олексій Крутибич.

"Астарта-Київ" - вертикально-інтегрований агропромисловий холдингом, який об'єднує п'ять регіональних підрозділів, розташованих у Полтавській, Вінницькій і Хмельницькій обл. Основними напрямками діяльності агропромхолдингу є виробництво цукру та супутньої продукції (меляси і сухого гранульованого жому), зернових і олійних культур, а також м'яса і молока.

Читайте також: Великі виробники цукру не мають наміру скорочувати посіви буряків