ua en ru

Великі виробники цукру не мають наміру скорочувати посіви буряків, - експерти

Великі агрохолдинги-виробники цукру не мають наміру скорочувати посіви буряків в очікуванні високих цін на цукор в 2014 р. Про це "Комерсант-Україна" завила аналітик ІК Dragon Capital Тамара Левченко.

"Очікується, що зниження посівів буряків призведе до скорочення виробництва цукру і виникнення його дефіциту на внутрішньому ринку, що в свою чергу підштовхне ціни до зростання і підвищить рентабельність бізнесу", - відзначає вона.

З оптимізмом дивиться на цукровий бізнес і власник найбільшого агрохолдингу за розміром земельного банку і другого за обсягами виробництва цукру в Україні - компанії Ukrlandfarming Олег Бахматюк. Минулого тижня на зустрічі з журналістами він заявив, що очікує підвищення цін на цукор вже в 2014 р.

Крім того, як розповіло високопоставлене джерело в агрохолдингу Astarta Holdin, найбільший в країні виробник цукру також не планує зменшувати площу посівів. Однак офіційно в Astarta Holding свої плани на цей рахунок не коментують.

"Ми два роки поспіль сіємо понад 30 тис. га цукрових буряків і в поточному році не збираємося їх скорочувати", - заявив також глава групи "Укрпромінвест" Олексій Порошенко.

Водночас Національної асоціації виробників цукру "Укрцукор" очікують, що спостерігається в останні два роки перевиробництво цукру в Україні може призвести до скорочення посівів цукрового буряка на 20-25%. У першу чергу це торкнеться приватних фермерів, які через високі витрати на її вирощування та низької вартості реалізації переорієнтуються на інші сільгоспкультури. Великі агрохолдинги-виробники цукру, навпаки, не мають наміру скорочувати посіви в очікуванні високих цін на цукор в 2014 р.

Таким чином, в асоціації "Укрцукор" прогнозують скорочення посівів цукрового буряка на 20-25% - з 450 тис. га в 2012 р. до 350 тис. га в 2013 р.

"Основна причина негативної динаміки - спостережуване другий рік поспіль перевиробництво цукру в Україні: при обсязі внутрішнього споживання цього продукту на рівні 1,8-1,9 млн тонн на рік, у 2011 р. в країні було вироблено 2,3 млн тонн, а в 2012 р. - 2,1 млн т. Такий профіцит цукру в країні спровокував обвал цін - якщо влітку 2011 р. вони досягали 9 тис. грн/т, то протягом останніх двох років коливаються в межах 4,5-5,5 тис. грн/т", - заявив директор асоціації "Укрцукор" Микола Ярчук.

У 2012 р. аграрії намагалися знизити вплив надвиробництва за рахунок зменшення площ посівів цукрового буряка. Як зазначає завідувач лабораторією економіки Інституту цукрових буряків Академії аграрних наук Володимир Бондар, вони скоротилися з 520 тис. га до 450 тис. га, говорить. Однак, за його словами, урожайність зросла з 36 ц/га до 41 ц/га при практично однаковій цукристості буряка.

"У 2012 р. майже 70% посівів цукрового буряка довелося на агрохолдинги-виробники цукру. І в поточному році їх частка знову може вирости: за високих витрат на вирощування цукрового буряка і низької вартості реалізації приватні фермери будуть змушені переорієнтуватися на інші, менш затратні культури ", - вважає Бондар.
Так, за його словами, якщо витрати на вирощування цукрового буряка в 2012 р. становили 13 тис. грн/га, то кукурудзи - 6,5 тис. грн/га, сої - 4,5 тис. грн/га, пшениці - 4 тис. грн/га, соняшнику - 3,5 тис. грн/га.

Читайте також: В Україні надходження цукрових буряків на переробні підприємства в 2012 р. скоротилися на 2% - до 17,4 млн т