ua en ru

China Investment Corp. планує збільшити обсяг вкладень на 100-200 млрд дол

Китайський суверенний фонд China Investment Corp. (CIC) незабаром отримає від влади свіжі вливання на суму 100-200 млрд дол., пише газета РБК daily з посиланням на Financial Times.

На кінець 2009 року (останні доступні дані) активи під управлінням CIC становили 332 млрд дол. До теперішнього часу ліміт коштів для вкладення в іноземні активи вичерпаний. Дебати про нові інвестиції в CIC йшли близько року, в їх центрі був обсяг нових вливань і хто буде здійснювати контроль над його діяльністю. У результаті Мінфін країни відстояв у спорах з центробанком свій контроль за фондом, і саме він буде виробляти нові вливання.
З географічної точки зору CIC має намір зосередитися на інвестиціях в ринки, що розвиваються, такі як Бразилія і Індонезія, заявив голова фонду Лоу Цзівей в інтерв'ю газеті China Daily. Він також не виключив вкладень в європейські активи, незважаючи на проблеми, які відчуває регіон.
Останнім часом фонд виявляв інтерес до акцій іноземних компаній, бізнес яких пов'язаний з Китаєм, щоб отримати вигоду з економічного буму в країні. Наприклад, минулого тижня CIC придбав за 250 млн дол. 11,6% акцій гонконгського виробника напівпровідників SMIC.
Збільшенням коштів CIC, призначених для інвестицій за кордон, зусилля китайської влади щодо диверсифікації своїх золотовалютних резервів не обмежуються. Як повідомив у понеділок китайський журнал Century Weekly з посиланням на неназвані джерела, Народний банк Китаю вивчає можливість створення спеціальних фондів, які вкладали б кошти виключно в певні активи. Не виключено створення фондів, що спеціалізуються на інвестиціях в енергоносії або дорогоцінні метали.