ua en ru

Українці найчастіше виїжджали на роботу в Польщу і РФ, - опитування

Українці найчастіше виїжджали на роботу в Польщу і РФ, - опитування Фото: у Росії українці найчастіше працюють у сфері будівництва

При цьому найчастіше опитані виїжджали на роботу в Польщу

Згідно з результатами дослідження, проведеного соціологічною групою "Рейтинг" серед тих, хто працював за кордоном протягом останніх 5 років, чверть виїжджала на роботу в Росію. Про це сказано в повідомленні на сайті "Рейтингу".

"Найбільше опитаних виїжджали на роботу в Польщу - 36%, на другому місці Росія (25%), по 5% працювали в Чехії і Німеччини, 3% - в Італії, решта - в інших країнах, в основному, Західної Європи. Майже 30% респондентів відмовилася відповідати на це питання", - сказано в повідомленні.

Також наголошується, що 77% респондентів виїжджали на сезонні роботи, тільки 15% працювали на постійній основі, 7% - мали інший тип робіт.

"Серед тих, хто працював за кордоном, майже половина працювали в сфері будівництва та ремонту (43%), вдвічі менше (23%) - на сільськогосподарських роботах, 10% - роботах по дому, по 3% мали досвід роботи в IT, догляді за дітьми, ресторанному бізнесі (кухарі, офіціанти, прибирання). По 2% працювали в готельному бізнесі, офісними працівниками, медичним персоналом. По 1% заявили, що працювали прибиральниками і в сфері послуг (перукарі, масажисти, майстри)", - сказано в повідомленні.

При цьому більшість тих, хто працював у сфері будівництва, працювали в РФ, тоді як в країнах ЄС працювали більше на сільськогосподарських роботах і в сфері роботи з дому.

Відзначається, що 35% опитаних працювали за кордоном офіційно, 61% - неофіційно, 4% - не відповіли.

Крім того, більшість (71%) заробітчан хотіли б в майбутньому знову працювати за кордоном, 11% - скоріше не хотіли б, 5% - однозначно не хотіли б, 13% - не визначились. Найбільша кількість респондентів хотіли б працювати в Німеччині (23%) і Польщі (22%), близько 10% - в Італії, США, Англії, по 6-7% - в Чехії та Росії. 18% не визначились.

Відзначимо, опитування проводилося з 1 по 10 грудня 2016 року серед 436 респондентів, які працювали за кордоном протягом останніх 5 років.

Нагадаємо, чверть росіян (25%) вважають, що Російська Федерація повинна будь-якими засобами, якщо буде потрібно, то і силою, контролювати колишні республіки СРСР.