ua en ru

У Чорнобильській зоні запустили першу сонячну електростанцію

У Чорнобильській зоні запустили першу сонячну електростанцію Фото: ЧАЕС (spfu.gov.ua)

Станція розташована навпроти накритого реактора

У Чорнобильській зоні ввели в експлуатацію першу сонячну електростанцію, розташовану навпроти накритого реактора. Про це повідомляє РБК-Україна, посилаючись на Reuters.

Повідомляється, що комплекс побудований на території, яка залишається в значній мірі непридатною для проживання і де відвідувачів супроводжують гіди з вимірювачами випромінювання.

За словами директора компанії Solar Chernobyl LLC Євгена варягіне, цей об'єкт є єдиною сонячної електростанцією,яка знаходиться в 100 метрах від ядерного реактора, що вибухнув в 1986 році.

Агентство пише, що сонячна станція потужністю один мегават є спільним проектом української компанії "Родина" і німецької Enerparc AG вартістю близько 1 млн євро і користується пільговими тарифами.

Нагадаємо, раніше президент України Петро Порошенко заявив, що Чорнобильська зона відчуження повинна стати місцем реалізації нових прогресивних технологій.

Чорнобильську зону відчуження відкрито для спорудження сонячних станцій і тепер вона може бути використана у промислових цілях. На початку 2018 року, стало відомо, що в Чорнобилі в зоні відчуження очікується запуск першої сонячної електростанції потужністю в мегават. Нова електростанція розташована в 100 метрах від нового саркофага четвертого енергоблоку Чорнобильської АЕС.