ua en ru

"Чернігівгаз" повністю виконав умови анбандлінгу

"Чернігівгаз" повністю виконав умови анбандлінгу Газовий вентиль (УНІАН)

АТ "Чернігівгаз" вийшло із засновників компанії-постачальника ТОВ "Чернігівгаз Збут". Таким чином було виконано всі умови анбандлінгу згідно з Директивою 2009/73/ЄС. Попередньо було завершено поділ юридичної, інформаційної та облікової діяльності, які отримали високу оцінку Секретаріату Енергетичного співтовариства у 2020 році.

Про це повідомляє прес-служба "Чернігівгазу".

"Вихід зі складу засновників - тобто повне розділення власності - є вищим рівнем анбандлінгу. Якщо в Євросоюзі, при розділенні операторів ГРМ і компаній-постачальників, допускається збереження міноритарних пакетів акцій, то АТ "Чернігівгаз" більш жорстко дотримувалося норм європейського законодавства при проведенні процедури анбандлінгу в Україні. Таким чином, забезпечено відсутність будь-якого впливу на прийняття рішень і операційну роботу компаній-постачальників відповідно до антимонопольних норм ЄС", - йдеться у повідомленні.

У прес-службі зазначили, що компанія послідовно, починаючи з липня 2015 року, реалізувала усі етапи анбандлінгу з дотриманням термінів і процедур, передбачених Законом України "Про ринок природного газу", а також відповідно до норм Директиви 2009/73/ЄС у рамках Третього енергетичного пакету:

  • юридичний поділ, створення незалежної компанії-постачальника;
  • функціональний розподіл, забезпечений як за рахунок поділу управління, так і незалежної роботи керівництва;
  • поділ облікової діяльності із забезпеченням повної незалежності і публічного контролю як за рахунок публікацій на сайті АТ "Чернігівгаз", так і щорічного аудиту фінансової звітності оператора ГРМ;
  • інформаційний поділ - від використання територіально відокремлених офісів, заборони на суміщення діяльності до підписання угод про нерозголошення інформації та інших гарантій конфіденційності;
  • поділ ідентичності компаній з використанням окремих брендів, маркетингової політики.

"У повній відповідності до норм Третього енергетичного пакету, положень Директиви 2009/73/ЄС та Закону України "Про ринок природного газу", оператор ГРМ щорічно звітує у Програмі відповідності про статус анбандлінгу. Здійснює звіт спеціально уповноважена особа - комплаєнс офіцер, призначення якого узгоджує НКРЕКП", - йдеться у повідомленні.

За словами прес-служби, усі проведені дії з анбандлінгу АТ "Чернігівгаз", поряд з іншими операторами ГРМ, отримали високу оцінку Секретаріату Енергетичного співтовариства - у звіті цієї організації за 2020 рік статус імплементації процесу анбандлінгу в Україні оцінено у 90%.