ua en ru

Через Польщу в Україну з європейських LNG-терміналів буде поставлятися 10 млрд куб. газу на рік, - Яценюк

Через Польщу в Україну з європейських LNG-терміналів буде поставлятися 10 млрд куб. газу на рік, - Яценюк Джерело фото:twitter.com/РСН

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" підписала з польської газовою компанією угоду про будівництво інтерконектора в газотранспортній системі, який дозволить постачати через Польщу в Україну 10 млрд куб. газу на рік. Про це на прес-конференції заявив прем'єр України Арсеній Яценюк за підсумками зустрічі з польським прем'єром Єва Копач, передає кореспондент РБК-Україна.

"Мова йде про будівництво між Польщею і Україною, і це дозволить поставляти 10 млрд куб. м газу в рік з Польщі в Україну. Мова йде не про реверс газу, а газ через LNG-терміналів, зокрема, в Клайпеді (Литва) і Свіноуйце (Польща). Мова також йде про доступ до наймогутнішого газового ринку, яким є ринок Німеччини", - заявив Яценюк.

Нагадаємо, 17 грудня 2014 р. у Варшаві оператори газотранспортної системи України (ПАТ "Укртрансгаз") та Польщі (Gaz-System S. A.) підписали угоду про взаємодію.

Підписаний документ передбачає інтеграцію газотранспортних систем обох держав з метою збільшення обсягів імпорту газу в Україну з Європи через Республіку Польща, а також забезпечення зберігання європейського газу в підземних сховищах газу України і його подачі споживачам в країнах ЄС.

На території України основним варіантом розширення визначено будівництво магістрального газопроводу-інтерконектора "Дроздовичі - Більче-Волиця" протяжністю 110 км з продуктивністю 8,0 млрд. куб. м в рік у напрямку Польща-Україна і 7,0 млрд. куб. м в рік у напрямку Україна-Польща.

Орієнтовна вартість будівництва магістрального газопроводу-інтерконектора на території України становить 245 млн дол.