ua en ru

Через місяць ситуація на валютному ринку стабілізується, - керівник НАБУ

Національний банк має намір проводити інтервенції на валютному ринку для стабілізації курсу гривні, а також може обмежити діяльність фінансових установ, які будуть викриті у валютних спекуляціях. Про це повідомив Сергій Мамедов, виконавчий директор Незалежної асоціації банків України.

"Нацбанк заявив сьогодні, що він буде проводити інтервенції. Тому ми впевнені, що курс зараз стабілізується. Важливо розуміти, до чого ми йдемо, і важливо це розуміти НБУ, розуміти комерційним банкам, населенню", - заявив Мамедов.

Він додав, що підвищений попит на валюту, а також зростання курсу долара відбувається під впливом психологічних факторів у зв'язку з подіями, що відбуваються в Україні. Тому НБУ не буде просто спостерігати за ситуацією, а має намір активно впливати на валютний ринок.

"Ми побачили готовність Національного банку втручатися в курсову політику, ми отримали впевненість у тому, що ситуація стабілізується. Хочу відзначити, що всі моменти, які виникають на сьогоднішній день, вони пов'язані не так з економічними причинами, як з політичними. Як тільки рішення про затвердження уряду буде прийняте, я запевняю, що стабілізуються і ціни по депозитах, і зміниться існуючий курс. Тому що суспільство отримає позитивні сигнали: немає конфлікту, є розуміння, є одна спільна задача - розвивати нашу економіку", - пояснив банкір.

Мамедов розповів, що особливу увагу НБУ має намір приділити моніторингу спекулятивних операцій на валютному ринку, які впливають на зниження курсу національної валюти. Можливо, НБУ застосує санкції до банків, які будуть викриті в спекулятивних операціях, як це було восени минулого року: п'яти банкам на кілька місяців був закритий доступ на валютний міжбанк.