ua en ru

У Чехії сьогодні завершується другий тур президентських виборів

У Чехії сьогодні завершується другий тур президентських виборів Фото: вибори в Чехії (RadioPrague twitter)

За посаду змагаються "друг Москви" у проєвропейський професор

У Чехії 27 січня 2018 року завершується другий тур президентських виборів, на яких змагаються чинний керівник держави Мілош Земан та колишній президент академії наук Їржі Драгош. Про це повідомляє ВВС.

Зазначено, що другий тур виборів відбувається два дні - 26-27 січня. Виборчі дільниці мають зачинитись о 15:00 за Києвом. Результат стане відомим за кілька годин по тому.

Як відомо, в першому турі Земан набрав 39%, а його суперник - 27%, проте перед другим туром соціологи називали їхні шанси майже рівними.

Керівник держави в Чехії має обмежені повноваження, зокрема й у сфері зовнішньої політики.

Повідомляється, що Земан за останні роки неодноразово висловлювався на захист Росії та за скасування санкцій ЄС проти неї. Також він нещодавно заявив, що приєднання Криму Росією - це вже вирішена справа.

Своєю чергою Драгош підтримує територіальну цілісність України, санкції щодо Росії та визнає українську належність Криму.

Земану 73 роки, а його супернику - 68. Оглядачі передбачають, що результат виборів залежить від того, як вони зможуть мобілізувати свій електорат. Оскільки, за попередніми даними, 10% чехів, які мали намір голосувати, не визначились із вибором.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Чехії 26 січня 2018 року розпочався другий тур виборів президента.