ua en ru

Приватний сегмент банківського сектора активно відновлює прибутковість

Приватний сегмент банківського сектора активно відновлює прибутковість

12 березня 2018 року Рейтингове агентство "Стандарт-Рейтинг" (Україна) підвело підсумки свого вже Двадцятого "Рейтингу надійності (привабливості) банківських депозитів". Рейтинг проводився за активної участі генерального інформаційного партнера проекту ІА "Інтерфакс-Україна".

Підсумки аналізу діяльності українських банків за 2017 рік показують, що в банківському секторі кризові явища зведені нанівець, а в приватному сегменті банківського сектора ключові гравці активно відновлюють прибутковість операцій. В цілому, з 65 банків, які взяли участь у рейтингу депозитів банків, тільки 10 банків закінчили 2017 рік зі збитками і 14 не змогли наростити чистий процентний дохід. Банків з негативним чистим процентним доходом в рейтингу за підсумками 2017 року не виявилося, а десяток приватних банків примудрилися за рік подвоїти свій чистий процентний дохід.

ТОП-18 банків з найнадійнішими депозитами за підсумками 2017 року:

  1. РАЙФФАЙЗЕН БАНК АВАЛЬ
  2. АЛЬФА-БАНК
  3. ТАСКОМБАНК
  4. КРЕДОБАНК
  5. ПІРЕУС БАНК МКБ
  6. УКРСИББАНК
  7. ПРИВАТБАНК
  8. УКРСОЦБАНК
  9. УКРГАЗБАНК
  10. ФОРВАРД
  11. ІДЕЯ БАНК
  12. БАНК ГЛОБУС
  13. ОЩАДБАНК
  14. ІНДУСТРІАЛБАНК
  15. ПРАВЕКС-БАНК
  16. УКРЕКСІМБАНК
  17. МОТОР-БАНК
  18. МЕГАБАНК

Як і за підсумками декількох останніх рейтингів 2017 року, першу позицію в рейтингу депозитів зайняв Райффайзен Банк Аваль У 2017 році банк показав чистий прибуток у сумі 4,469 млрд гривень. При цьому рентабельність власного капіталу банку на кінець року склала майже 41%, що для великих банків було приємним рекордом.

Другу позицію в групі рейтингу з найвищої з можливих оцінок зайняв Альфа-Банк Україна. Згідно з даними, опублікованими НБУ, Альфа-Банку Україна завершив 2017 року з прибутком в 654,723 млн гривень. Також банк за 2017 рік забезпечив приріст чистих активів на 8% і зростання статутного капіталу — на 62,06%. Процес збільшення банком статутного капіталу був завершений у січні 2017 року — Альфа-Банку Україна збільшив статутний капітал на 4,7 млрд гривень, що підтверджує наявність дуже високого рівня зовнішньої підтримки з боку його акціонерів.

"2017 рік для Альфа-Банку Україна став одним з найпродуктивніших. Ми закінчили рік з прибутком і продовжуємо нарощувати позиції як за рахунок природного зростання, так і завдяки інтеграції з Укрсоцбанком, що з 2016 року разом з Альфа-Банком Україна входить у міжнародну банківську групу ABH Holdings S. A. зі штаб-квартирою в Люксембурзі. Незважаючи на невеликий приріст строкових депозитів, залишки на рахунках виросли більше, ніж в середньому по ринку. Секрет зростання – у правильній комбінації факторів, таких як надійність банку, виважена цінова політика, прості процеси і висока клієнт-орієнтованість", - повідомив Олексій Пузняк, директор департаменту розвитку роздрібних продуктів Альфа-Банку "Україна" та Укрсоцбанку, коментуючи підсумки рейтингу.

Вже традиційно третє місце у "Рейтингу надійності банківських депозитів" зайняв ТАСКОМБАНК. За 2017 рік ТАСКОМБАНК збільшив статутний капітал на 97,4% до 608 млн гривень. За даними НБУ, прибуток Таскомбанку за 2017 рік склала 153,159 млн гривень. Більш того, за 2017 року ТАСКОМБАНК зміг наростити чистий процентний дохід на 178,45% — це найкращий результат серед 65 банків, що беруть участь в рейтингу. Позитивна динаміка прибутку, ключових статей доходів і впевнені дії акціонера і топ-менеджменту Таскомбанку, спрямованих на придбання якісних банківських активів, дозволили йому поліпшити свої позиції і втриматися в ТОП-3 загального рейтингу банківських депозитів. За словами Дениса Раковського, директора з продажу роздрібного бізнесу АТ "ТАСКОМБАНК", такий результат банку вдалося досягти завдяки тому, що "наша головна мета — зробити спілкування клієнтів з нашим банком максимально простим і зручним для них. Тому ми активно розвиваємося технологічно, інвестуємо в розробку нових і модернізацію існуючих дистанційних сервісів, є лідером банківського сектору співробітництва з фінтех-компаніями в частині впровадження сучасних IT-рішень".

ТОП-5 банків з надійними депозитами замикає банк Піреус Банк МКБ. Станом на 01.01.2018, співвідношення власного капіталу до чистих активів у Банку становило 17,7%, а з 01.09.2017 з 01.01.2018 скоротив частку поганих кредитів в портфелі на 23,03 п. п. до 16,35%. Банк закінчив 2017 рік з прибутком майже в 30 млн гривень і зміг наростити за рік чистий процентний дохід на 117,2%.

Замикає ТОП-10 рейтингу надійності депозитів Банк Форвард. У 2017 році банк показав збиток, який був викликаний приведенням фінансової звітності до нових вимог НБУ, а також до європейських стандартів, що набули чинності для українських банків з 2018 року. Відповідно, з причини необхідності доформування резервів за кредитами, які були видані до 2014 року, і виник мінус. У теж час банк був і продовжує залишатися дуже добре забезпеченим ліквідністю і навіть показав приріст чистого процентного доходу. За 2017 рік чистий процентний дохід банку склав 339,058 млн гривень, що на 4,9% більше, ніж за весь 2016 рік. Банк опублікував значення нормативів ліквідності на 1 лютого 2018 року: миттєва ліквідність банку становила 215% при нормативі не менше 20%, короткострокова ліквідність – 130% при нормативі не менше 40%, і короткострокова ліквідність більше 70% при нормативі не менше 60%. Для дотримання нормативів регулятивного капіталу, за інформацією ТОП-менеджменту Банку, він уже забезпечений необхідними ресурсами і ці кошти завчасно розміщені в банку. Костянтин Кошеленко, заступник голови правління Forward Bank зазначив, що "клієнтам в останні роки став цікавий такий вид продукту, як дебетова карта з щомісячним відсотком на залишок коштів. З одного боку, клієнт завжди може зняти гроші в разі гострої необхідності, з іншого — якщо така необхідність не настане, він отримає дохід, трохи менший, ніж дохід за вкладом. Для банків даний продукт вигідний тим, що залучений на них ресурс дешевше, порівняно з депозитами".

Ідея Банк також увійшов до групи банків з найвищим рівнем надійності депозитів. За 2017 рік банк наростив власний капітал на 48,72%. За даними НБУ, на 01.01.2018 року частка NPL в кредитному портфелі банку становила 15,44% при середньоринковому значенні більше 29%. Банк завершив рік із прибутком у 139 млн гривень і зміг наростити чистий процентний дохід на 55,3% до 791,2 млн гривень.

Поліпшив свої позиції в рейтингу Банк "ГЛОБУС", який вже довгий час перебував у групі з найвищою оцінкою надійності депозитів, проте тільки зараз закріпився в ТОП-15 рейтингу. За 2017 рік банк збільшив чисті активи на 12,27% і на 01.01.2018 року, за даними НБУ, частка поганих кредитів в кредитному портфелі Банку "Глобус" складала лише 22% при середньоринковому значенні вище 29%. Банк завершив 2017 рік з чистим прибутком в сумі 6,53 млн гривень. Чистий комісійний дохід банку був майже у 2,5 рази більше чистого процентного доходу. Активи і пасиви банку щодо валютних ризиків були збалансовані — на 01.01.2018 співвідношення між активами та зобов'язаннями в іноземній валюті, за даними НБУ, становила майже 100%. Голова Правління Банку "ГЛОБУС" Сергій Мамедов, аналізуючи підсумки рейтингу і місце Банку "ГЛОБУС" в ньому, акцентував увагу на тому, що "в минулому році Банк "ГЛОБУС" продемонстрував стрімке зростання за всіма основними напрямками. Особливо активно ми розвиваємося на роздрібному ринку".

"ГЛОБУС" — безперечний лідер на ринку іпотечного кредитування і провідний гравець на ринках автокредитування та кредитування малого і середнього бізнесу. Щоб кредитувати, потрібен відповідний фінансовий ресурс. Оскільки "ГЛОБУС" — це банк з приватним українським капіталом, у нас основних джерел фондування два — гроші наших акціонерів і депозити фізичних осіб", - зазначив він.

Індустріалбанк увійшов до ТОП-15 банків з найвищим рівнем надійності депозитів. За 2017 рік банк забезпечив приріст власного капіталу на 52%, частка поганих кредитів в кредитному портфелі банку склав 20,76% при середньоринковому значенні близько 29%, а також наростив чистий процентний дохід на 72%. Так само на початок року банк підтримував хороше співвідношення між власним капіталом і чистими активами на рівні 29,6%.

Всі чотири великих банки з участю держави в капіталі раніше входили в групу з найвищим рейтингом надійності депозитів. Український уряд, як і раніше, показувало себе надійним партнером по відношенню до банків з участю держави в капіталі. Протягом 2016-2017 рр.. ці банки вчасно докапитализировались, у них був відкритий доступ до державної клієнтурі. Незважаючи на те, що чотири державних банку розсіяні по всій групі з найвищою оцінкою, всі вони як і раніше мають найвищу оцінку надійності депозитів.