ua en ru

Приватні і держбанки продовжують боротьбу за клієнтів з бюджетної сфери, - ЗМІ

Комерційні банки шукають і знаходять нові аргументи проти переведення бюджетних установ на обслуговування в державні банки. Про це йдеться у матеріалі інформаційного проекту FinMaidan.

"Ідея перевести всіх бюджетників на обслуговування в держбанки виникла ще навесні 2014 року як реакція на різкий відтік депозитів з банківської системи та масове банкрутство неплатоспроможних банків. Але до осені Кабмін прийняв тільки одне подібне рішення: на обслуговування трьох держбанків вирішено перевести учасників АТО і особовий склад Збройних сил України. Такі доручення армії містяться в протокольних рішеннях Кабміну № 74, 76 від 8 і 11 вересня", - нагадує видання.

В свою чергу, приватні банки звинувачували держустанови в неринкових діях, але до цих пір не привели докази своїх втрат від догляду держпідприємств: не названо ні кількість клієнтів, які пішли від лідерів зарплатних проектів в "Ощадбанк", "Укрексімбанк" і "Укргазбанк", ні кількість фізосіб, які перестали обслуговуватися в рамках зарплатних проектів, ні втрачений дохід від РКО.

У четвер, інформує FinMaidan, заступник начальника операційного управління "Укрексімбанку" Очеретна Олена повідомила, що за півроку вони почали обслуговувати 80 держпідприємств. Але навіть ця цифра не є підтвердженням "масового відведення" клієнтів у приватних банків, оскільки велика їх частина перейшла в держбанк із збанкрутілих установ. В "Ощадбанку" не назвали кількість нових госклиентов. "Щомісяця ми отримуємо сотні нових клієнтів, серед яких і приватні, і державні підприємства", - повідомив заступник голови правління Ощадбанку Антон Тютюн. У Незалежній асоціації банків України не називають цифри перетікання клієнтів.

У зв'язку з цим основна дискусія банкірів фактично зводиться до проблем, які можуть виникнути, якщо всі держпідприємства будуть виплачувати зарплату своїм працівникам тільки через держбанки. По-перше, вони бояться погіршення якості своїх кредитних портфелів. Крім того, банкіри побоюються відтоку депозитів.