ua en ru

Частину коштів МВФ необхідно направити на програму енергоефективного житла, - експерт

Частина кредиту МВФ для України необхідно направити на реалізацію програми будівництва енергоефективного житла. Таку думку висловив заступник фінансово-промислової групи "Альтком" Михайло Ковальов, коментуючи підвищення з 1 серпня тарифів на газ для населення на 50%.

"Ціни на енергоносії в Україні ще не доведені до економічно обгрунтованого рівня, тому до другого етапу підвищення цін на газ необхідно готуватися як державі, так і громадянам", - сказав експерт.

На думку фахівця, незважаючи на наявність галузевої програми енергоефективності та енергозбереження в ЖКГ на 2010-2014 рр., уряду варто замислитися над розробкою окремого проекту будівництва енергоефективного житла.

"Такий досвід є в Білорусії, де з 2009 р. діє комплексна програма енергоефективного будівництва, вже є експериментальні будинки, які споживають у кілька разів менше теплової енергії в порівнянні зі звичайними будівлями. У результаті - в рази знизилися витрати мешканців на оплату комунальних послуг", - підкреслив М.Ковальов. За його словами, тепловтрати у високотехнологічних будинках становлять близько 40 кВт/год на кв. м на рік у порівнянні з 250 кВт/год на кв. м в "хрущовках".

Експерт відзначив, що ціна квадратного метра житлоплощі в таких будинках приблизно на 100 дол. вище, ніж у звичайних. "Цю різницю і міг би компенсувати бюджет. Певні пільги варто було б передбачити і для будівельників, наприклад, компенсувати їм відсотки за кредитами на спорудження енергоефективних будинків", - вважає він.

М.Ковальов вважає, що Україні необхідно скористатися досвідом країн Євросоюзу, де існує поділ на кліматичні зони з відповідними будівельними нормами. "Крім того, в ЄС визначений мінімальний стандарт, до рівня якого необхідно реконструювати і модернізувати старі будівлі", - додав він.

Топ-менеджер впевнений, що нові ціни на газ і перспектива їх повторного підвищення повинні змінити психологію громадян. "Люди повинні зрозуміти, що час дешевих енергоносіїв минув. Пора не тільки ставати економніше, але й вкладати в енергоефективність: поставити лічильники на газ і воду, замінити старі вікна і газові колонки на сучасні, утеплити зовнішні стіни. При цьому бажано, щоб цю діяльність мешканців додатково стимулювало держава і виробники відповідних товарів і обладнання", - вважає експерт.