ua en ru

Колишній керівник АЕС "Фукусіма-1" помер від раку

В Японії помер колишній керівник АЕС "Фукусіма-1" Масао Йошіда. Причиною його смерті стало ракове захворювання.

В Японії помер колишній керівник АЕС "Фукусіма-1" Масао Йошіда. Причиною його смерті стало ракове захворювання.

Компанія Tokyo Electric Power Co, яка оголосила про цю сумну подію, підкреслила, що захворювання Йошіди не пов'язано з радіаційним опроміненням.

При цьому наголошується, що Йошіда постійно перебував на "Фукусімі-1" після аварії в березні 2011 р. Він особисто керував усіма аварійно-відновлювальними роботами, а у відставку пішов в грудні, коли ситуація значною мірою стабілізувалася. Вже тоді він був серйозно хворий. Згідно книзі "Людина, яка побачила безодню смерті", йому була зроблена операція з видалення ракової пухлини, пізніше він переніс інсульт.

Нагадаємо, аварія на АЕС в Японії сталася після сильного землетрусу 11 березня 2011 р. Енергоблок електростанції був серйозно пошкоджений, частина радіоактивної рідини потрапила в море. Навколо АЕС довелося створювати зону відчуження.

Зазначимо, що Йошіда не підкорився наказу корпоративної штаб-квартири про припинення використання морської води для охолодження реакторів "Фукусіми". Рішення використовувати морську воду, можливо, запобігло набагато більшому лиху. Йошіді вдалося завоювати довіру прем'єр-міністра Наото Кана.