ua en ru

Колишній мер Немирова засуджений до 2 років 10 місяців позбавлення волі

Староміський районний суд Вінниці засудив колишнього мера Немирова Віктора Качура до двох років і 10 місяців ув'язнення й позбавив його права протягом двох років обіймати адміністративні посади. Про це пише видання "Комерсант-Україна".
Тодішній мер міста Немирова Вінницької області В.Качур 24 червня 2010 р. був затриманий в будівлі міськради при отриманні 1,85 млн грн хабара за вирішення питання про передачу земельної ділянки площею 1,5 га в оренду з подальшим викупом. У той же день прокуратура Вінницької області порушила відносно В.Качура кримінальну справу за ч. 3 ст. 368 КК ("отримання хабара в особливо великих розмірах посадовою особою"), а Ленінський районний суд Вінниці обрав йому запобіжний захід - утримання під вартою до 25 серпня. Проте, 20 серпня той же суд звільнив мера під підписку про невиїзд. Після цього чиновник зник і 21 серпня було оголошено у всеукраїнський, а з 27 серпня - в міжнародний розшук. Співробітники СБУ 20 вересня 2010 р. затримали В.Качура.
Староміський суд визнав В.Качура винним у тому, що при проведенні в 2008-2009 роках ремонту в комунальних дитячих садах (на ці цілі з міського бюджету було виділено 260 тис. грн) він підписував акти виконаних робіт до їх завершення, а також допустив порушення процедури вибору підрядника ремонтних робіт.
Як розповіли виданню в прес-службі прокуратури Вінницької області, колишній мер засуджений за ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу ("службова недбалість"). Разом з тим Староміський райсуд направив на додаткове розслідування дві інших справи, порушених стосовно В.Качура, - за ч. 3 ст. 368 ("отримання хабара в особливо великих розмірах посадовою особою") і за ч. 3 ст. 189 КК ("вимагання"). Порушена в 2001 р. справу за звинуваченням у здирництві була закрита в 2005 р. і відновлена у вересні 2010 р. обласною прокуратурою.
Адвокат В.Качура Наталія Костик відмовилася від коментарів по суті вироку, підкресливши, що найближчим часом подасть скаргу до Апеляційного суду Вінницької області.