ua en ru

Колишній глава ізраїльської розвідслужби не виключає "військову акцію" проти Ірану

Колишній глава ізраїльської розвідслужби "Моссад" Дані Ятом не виключає "військову акцію" проти Ірану. Він сказав, що подібна "акція" може бути проведена, якщо всі інші заходи щодо Тегерана не принесуть успіху, передає РБК з посиланням на телеканал Press TV.
Раніше джерело, близьке до радикального іракського релігійно-політичного лідера Муктаді ас-Садру, заявило журналістам, що ізраїльські військово-повітряні сили провели навчання на американській базі, розташованій в провінції Анбар в Іраку, в програмі яких було відпрацювання ударів по іранських об'єктах. У навчаннях брали участь винищувачі-бомбардувальники F-15, F-16, F-18, F-22 а також літаки-заправники KC-10.
Д.Ятом керував "Моссадом" з 1996 по 1998 рр. З його ім'ям пов'язаний один з великих провалів цієї спецслужби, коли вона організувала невдалий замах на голову "політбюро" палестинського радикального руху "Хамас" Халеда Машаля. У вересні 1997 р. агенти "Моссада" вприснули отруту йому у вухо на одній з вулиць Аммана, але були схоплені охороною Х.Машаля. На вимогу йорданської влади Ізраїль надав протиотруту і звільнив з ув'язнення духовного лідера "Хамас" Ахмеда Ясина. Натомість ізраїльські агенти були звільнені від покарання і відпущені в Ізраїль.