ua en ru

Колишній генпрокурор України Піскун закрив кримінальні справи проти Тимошенко за прямою вказівкою Ющенка, - Пшонка (доповнення)

Колишній генеральний прокурор України Святослав Піскун закрив кримінальні справи проти екс-прем'єр-міністра України, лідера партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко за прямою вказівкою колишнього Президента Віктора Ющенка. Про це на прес-конференції заявив генеральний прокурор України Віктор Пшонка, передає кореспондент РБК-Україна.

"Я мав розмову зі Святославом Піскуном, чому він особисто своїм підписом скріпив і засвідчив незаконну постанову про закриття кримінальної справи. Він мені відверто сказав - йому зателефонував тодішній Президент України Ющенко і сказав: закрийте справу. Розуміючи, що це незаконно, Піскун відповів йому, що це незаконно, що на це не підуть слідчі і інші працівники, тому що справа незавершена і вона повинна розслідуватись. На що Ющенко відповів - якщо ви сьогодні не закриєте - завтра ви не будете генеральним прокурором України. І Піскун закрив цю кримінальну справу ", - заявив Пшонка.

За його словами, Піскун також поставив під своїм підписом печатку, що є прецедентом. Генпрокурор підкреслив, що подібні процесуальні рішення зазвичай приймають слідчі, начальники управлінь, відділів, але не особисто генеральний прокурор.

На запитання журналістів, чи будуть прийматися відповідні дії щодо порушення закону Піскуном та Ющенко, Генпрокурор заявив "Диспозиція винуватості, якщо брати правову юриспруденцію, більше в моральності. Дійсно, в частині по закриттю справи можуть бути допитані і Піскун, і Ющенко, це вже справи слідчих".

Він нагадав, що справи ГПУ проти Тимошенко були закриті 28 січня 2005 р., через кілька днів після того, як Тимошенко стала прем'єром.