ua en ru

БЮТ не буде голосувати за законопроект про внесення змін до закону про місцеві вибори

БЮТ не буде голосувати за законопроект про внесення змін до закону про місцеві вибори. Про це РБК-Україна заявив заступник голови фракції БЮТ, прем'єр-міністр опозиційного уряду Сергій Соболєв.

"БЮТ не буде голосувати за цей проект закону Єфремова. Ми також зареєстрували свій альтернативний проект закону. І різниця ключова у тому, що ми пропонуємо відкриті списки, де громадяни будуть рейтингувати представників партій або блоків. Єфремов пропонує заборонити блоки, що обмежить участь великої кількості партій у виборах. Також пропонується ввести заборону на участь в виборах тих партій, які зареєструвалися менше ніж за рік, що також виключить деякі партії з виборчого процесу. Пропозиція щодо висування мажоритарщиків виключно від партійних організацій обмежує право громадянина на висування...це зроблено з однією метою - поставити у стойло мерів і депутатів, щоб вони залежали виключно від партії влади. Цей проект закону має на меті не допустити в першу чергу БЮТ до влади на місцях", - сказав С.Соболєв.

Коментуючи пропозицію щодо розведення посад мера Києва та голови Київської міської обладміністрації, він сказав: "Це робиться з однією метою, щоб столицею керував по суті не мер, а голова КМДА, який призначається Президентом... Цей проект закону повна профанація поліпшення виборчої системи".

Відзначимо, вчора голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов зареєстрував у Верховній Раді України законопроект про вибори депутатів ВР Криму, обласних, районних, міських, районних у містах рад за змішаною (мажоритарно-пропорційною) системою. Відповідний законопроект №6601 від 29 червня 2010 р. опублікований на сайті парламенту. Законопроект передбачає проведення виборів депутатів Верховної Ради Криму, обласних, районних, міських, районних у містах рад за змішаною (мажоритарно-пропорційною) системою. Також він враховує особливий конституційний статус обласних і районних рад, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ та міст. "Так, вибори депутатів Верховної Ради Криму, обласних, районних, міських, районних у містах рад проводяться за змішаною системою, за якою половина від кількості депутатів (загального складу) відповідної ради обирається за виборчими списками кандидатів у депутати від місцевих організацій політичних партій у багатомандатному виборчому окрузі", - зазначається в пояснювальній записці.
При цьому інша половина від кількості депутатів (загального складу) відповідної ради обирається за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах.
Законопроект передбачає, що чергові місцеві вибори призначаються не пізніше як за 60 днів до дня виборів, а виборчий процес розпочинається за 50 днів до дня чергових місцевих виборів. Згідно із порядком, запропонованим законопроектом, право висування кандидатів у депутати Верховної Ради АРК, обласних, районних, міських, районних у містах рад реалізовуватиметься виборцями через місцеві організації партій.
"Право висування кандидатів у депутати сільської, селищної ради та на посаду сільського, селищного голови реалізовуватиметься виборцями через місцеві організації партій та шляхом самовисування", - зазначено в документі.
Право висування кандидата на посаду міського голови реалізовуватиметься виборцями через місцеві організації партій.
Передбачено, що особа може бути висунута кандидатом у депутати, кандидатом на посаду міського голови шляхом висування місцевою організацією (місцевими організаціями) лише однієї партії.

Що стосується м. Києва, то у законопроекті, зокрема, передбачено, що посада мера міста Києва залишається виборною, а голову КМДА призначає Президент України. "Київський міський голова обирається шляхом прямих виборів відповідно до закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", - йдеться в законопроекті і у ст. 16 додається, що"голова Київської міської державної адміністрації призначається на посаду і звільняється з посади Президентом України в порядку, передбаченому Конституцією України з урахуванням особливостей, передбачених цим законом".