ua en ru

Бюджет недоотримав більше півмільярда гривень через схеми стивідорів, - Бамбізов

Бюджет недоотримав більше півмільярда гривень через схеми стивідорів, - Бамбізов Фото: Євгеній Бамбізов (з відкритих джерел)

Голова офісу великих платників податків заявив про змову на стивідорному ринку

Бюджет недоотримав більше півмільярда гривень через схеми стивідорних компаній. Про це у своєму блозі написав голова офісу великих платників податків Державної фіскальної служби Євгеній Бамбізов.

"Винахідливі стивідори чомусь забувають, що на обслуговуванні в Офісі перебувають усі учасники зернової перевалки – як ті, хто надає послугу, так і ті, хто цією послугою користується. Тому ми завжди бачимо ситуацію з усіх боків. До того ж, учасники процесу часто аналізують ситуацію на ринку у відкритому інформаційному просторі – і, як не дивно, те, що вони говорять, ніяк не відповідає тому, що вони фіксують у документах", - написав він.

За даними Бамбізова, за останні два роки ставки перевалки знизилися на 30% - з 18 до 13 доларів США за тонну.

"Перевірки і аналіз ще тривають, але вже зараз ми можемо описати схему, завдяки якій компаніям, що займаються перевалкою зернових культур, вдалося в 3-5 разів зменшити базу оподаткування ПДВ і недоплатити в бюджет як мінімум півмільярда гривень. І це тільки за попередніми підрахунками", - розповів чиновник.

Він підкреслив, що контроль над діяльністю майже усіх зернових терміналів в Україні здійснюється нерезидентами – пов'язаними особами, які свого часу інвестували кошти в будівництво таких терміналів. Проведений аналіз роботи вказаних підприємств встановив, що головним чином послуги перевалки надаються підприємствам-пов’язаним особам, а також підприємствам-нерезидентам, які є посередниками та мають офшорний статус, пише Бамбізов.

"Завдяки цьому на більшості вітчизняних терміналів сформувалася цікава схема розрахунку за послуги перевалки: український оператор терміналу отримує лише третину ціни, виключно для покриття його витрат в Україні, а інша частина суми просто виводиться з України - її підприємство-нерезидент сплачує пов’язаній з компанією-стивідором материнскій компанії, що зареєстрована в країні з пільговим оподаткуванням", - зазначив він.

Бамбізов підкреслив, що за наявності рівних умов деякі підприємства навмисно занижують вартість перевалки і переносять точку прибутковості за межі України до країн з пільговим оподаткуванням задля зменшення бази оподаткування до держбюджету.

За даними Бамбізова, Одеське управління Офісу великих платників податків ДФС вже провело контрольно-перевірочні заходи кількох підприємств, за результатами яких лише за перше півріччя 2016 року було донараховано понад 100 млн грн. За цими нарахуваннями триває судове оскарження, натомість перевірки ще не закінчено.

"Оскільки до 1 січня 2016 року діяла норма Кодексу, згідно з якою база оподаткування визначалася в межах трансферного ціноутворення, ми організували перевірки з питань дотримання платниками податків у 2015 році принципу "витягнутої руки". Чим закінчаться перевірки і суди, важко сказати однозначно. В будь-якому разі ми намагатимемося зробити все, щоб комерційна діяльність, що відбувається на території України і з використанням наших потужностей, приносила зиск насамперед Україні, її бюджету та народу. Тому стивідорам варто було би самим свідомо перейти до повноти декларування і розширення бази оподаткування в Україні", - резюмував Бамбізов.