ua en ru

Бундестаг підкреслив важливість відносин між ФРН та Ізраїлем

Бундестаг підкреслив важливість відносин між ФРН та Ізраїлем Ілюстративне фото (wikimedia.org)

Безпека Ізраїлю – основа зовнішньої політики Німеччини

Для Німеччини право Ізраїлю на існування не є предметом торгу і прихильність цього права є однією з засад зовнішньої політики ФРН. Про зазначено в резолюції бундестагу прийнятої значним більшістю голосів у четвер, 26 квітня, передає DW.

Зокрема, німецький бундестаг з нагоди 70-річчя з дня заснування Ізраїлю підкреслив прихильність права єврейської держави на існування і закликав до боротьби з антисемітизмом.

"Право на існування і безпеку Ізраїлю не є для нас предметом торгу", - зазначається в резолюції.

Резолюція була прийнята голосами депутатів від блоку ХДС/ХСС, СДПН, Вдп, "зелених" і "Альтернативи для Німеччини". Члени Лівої партії утрималися.

У прийнятому документі підкреслюється, що "унікальні в своєму роді відносини між Німеччиною та Ізраїлем є і залишаться однією з основ німецької зовнішньої політики і політики безпеки". У резолюції також беззастережно підтверджуються слова канцлера ФРН Ангели Меркель (Angela Merkel), яка у 2008 році заявила, що безпечне існування Ізраїлю належить до числа основоположних державних ідей Німеччини і ніколи не стане предметом торгу".

Голова фракції ХДС Фолькер Каудер (Volker Kauder) у зв'язку з цим нагадав про пройшли напередодні в Берліні і ряді інших міст ФРН акціях проти антисемітизму, учасники яких в знак солідарності з євреями наділи юдейський головний убір - кіпу. "Кожен, хто приїжджає в Німеччину, повинен розуміти, що антисемітизму немає місця в нашому суспільстві", - підкреслив Каудер.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, на думку президента України Петра Порошенка, Україна та Ізраїль досягли взаєморозуміння у більшості сфер співробітництва. Президент упевнений, що відносини між Україною та Ізраїлем має безліч перспектив, в тому числі у світлі встановлення найближчим часом зони вільної торгівлі.