ua en ru

Бундестаг Німеччини схвалив збільшення європейського стабілізаційного фонду

Парламент Німеччини схвалив план розширення повноважень Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF) заради порятунку периферійних країн зони євро. Обсяг фонду виріс з 250 млрд до 440 млрд євро. Експерти сумніваються, що цієї суми вистачить для запобігання ескалації боргової кризи та пропонують владі кардинально змінити свій підхід до вирішення проблеми.
Голосування стало політичним випробуванням для канцлера Німеччини Ангели Меркель, так як частина партнерів по коаліції погрожували проголосувати проти чергового накачування грошей в загальноєвропейський гаманець для відсталих країн. "Я не вірю у ефект доміно, який, як кажуть, почнеться в разі дефолту Греції. Нехай це буде гірким уроком для інвесторів, які нарешті зрозуміють, що не можна компенсувати свої помилки за рахунок платників податків", - цитує Reuters Франка Шеффляя з коаліційної Вільної демократичної партії.
Тим не менш проект був прийнятий завдяки голосам що входять у коаліцію консерваторів (ХСС), і канцлеру не довелося звертатися за допомогою до лівоцентристської опозиції. Законодавці схвалили план 523 голосами "за", 85 депутатів проголосували "проти". "Це безперечно політичний успіх і велике полегшення для Ангели Меркель, особливо з урахуванням того, що їй не довелося добиватися прихильності опозиції. Однак її оптимізм не повинен виходити за певні рамки, адже голосування, по суті, проходило по реформі EFSF, узгодженої ще в липні", - сказав професор Лондонської школи економіки Кевін Фізерстоун.
На даний момент законопроект схвалили десять з 17 країн валютного блоку. У разі успішної ратифікації рештою учасників зони євро тимчасовий "фонд порятунку" зможе вже в кінці жовтня - на початку листопада приступити до купівлі держоблігацій проблемних країн на вторинному ринку. Крім того, він зможе брати участь у рекапіталізації банків і надавати попереджувальні кредитні лінії країнам єврозони, які зіткнулися з проблемами, але ще не домовилися про допомоги з боку ЄС і МВФ.
Щоб фонд зберіг свій вищий рейтинг - AAA, європейські країни збільшили обсяг кредитних гарантій по ньому з 440 млрд до 780 млрд євро. Німеччина збільшила обсяг гарантій майже в два рази - з 123 млрд до 211 млрд євро. Ця сума не остаточна, оскільки найближчим часом EFSM змінить постійна стабфонд (Європейський стабілізаційний механізм, ESM), який повинен мати у своєму розпорядженні 500 млрд євро. Найбільший внесок знову доведеться на ФРН (27,15%).
Ринки добре зустріли новину про готовність Німеччини підтримати периферію. Зведений фондовий індикатор Європи FTSEurofirst 300 виріс на піввідсотка, прибутковість німецьких держоблігацій знизилася. Євро подорожчав до долара на 0,7%.
Втім, експерти вважають, що навіть збільшених ресурсів фонду недостатньо. "На даний момент фактичний потенціал EFSF складає 440 млрд євро, частина з яких вже "заброньована" за Ірландією, Португалією та Грецією. Коштів, що залишилися явно не вистачить, щоб врятувати інших", - вважає аналітик UniCredit Group Марко Валлі. Провідним європейським країнам потрібно шукати нові шляхи підживлення EFSF, однак подальше закачування коштів може зустріти політичний опір у ряді країн, переконаний економіст IHS Global Insight Говард Арчер.
Фінансові аналітики Ernst & Young наполягають, що з урахуванням непростій фінансовій ситуації в регіоні ресурси EFSF повинні бути збільшені з поточних 440 млрд євро у вісім разів - до 3,5 трлн євро. А європейським політикам варто переглянути стратегію порятунку проблемних країн. "Не думаю, що пакет допомоги будь-якого обсягу зараз здавався б достатнім. Ринки чекають більш переконливих сигналів. Тому антикризова стратегія повинна включати в себе не тільки збільшення фонду, але і, зокрема, випуск євробондів", - резюмував Фізерстоун.