ua en ru

Майбутнє євро виглядає дуже похмурим, - експерт.

Майбутнє євро виглядає дуже похмурим. Такої думки дотримується професор Гарвардського університету і Гарвардської школи бізнесу Нейл Фергюсон, пише Handelsblatt.
«Коли-небудь Греція збанкрутує. Заразитися від неї можуть Португалія і Іспанія, а врятувати всі ці країни Європа не в змозі. Фундаментальна проблема зони євро зберігається: механізм фінансової допомоги між країнами - членами ЄС як і раніше відсутній, - підкреслив професор, передає РБК daily. - На шляху створення фіскального союзу ми просунулися лише на один маленький крок. Вирішальним же моментом є те, що ЄЦБ пішов на купівлю держоблігацій. Голова ЄЦБ Жан-Клод Тріше капітулював, і євро не є тепер більш сильною валютою, ніж долар ».
Н.Фергюсон нагадав, що без фіскально-політичного союзу валютний союз ЄС розвалиться. «З самого початку було зрозуміло, що створення євро було вкрай нестійким проектом. Тут ми маємо справу з фінансової алхімією. Євро створював враження, що грецькі, португальські або іспанські бонди майже так само хороші, як і німецькі. Ця ілюзія призвела до падіння вартості кредитів у всіх країнах зони євро. Але розташовані по периферії цієї зони держави не використовували низькі кредитні ставки для підвищення своєї конкурентоспроможності », - пояснив аналітик.
Він прогнозує, що у Євросоюзу є вибір, продовжувати розвиватися в напрямку створення Сполучених Штатів Європи (СШЄ) з єдиною фіскальною політикою або змиритися з тим, що валютний союз ЄС залишиться нестабільною конструкцією. «Відверто кажучи, наявності політичної волі для створення СШЄ я не бачу. Схоже, Лісабонський договір став апофеозом європейської інтеграції. Цілком можливо, що коли-небудь ми констатуємо контрпродуктивно вплив валютного союзу на політичне об'єднання Європи. Валютний союз призводить до конфліктів між його членами, а механізму їхнього рішення не існує», - заявив Н.Фергюсон.
Він також зазначив, що список держав, до ризиків банкрутства, виглядає таким чином - на першому місці Японія, за нею йдуть Велика Британія, Греція, Іспанія, Ірландія, США і Португалія. «Передбачити, коли ринки повернуться проти США, важко. У 2040 р. всі зібрані тут податки доведеться направляти на обслуговування держборгу... Якщо немає можливості вирішити цю проблему за рахунок економічного зростання, то залишається лише три варіанти: інфляція, державний дефолт або викуп боргів. Але в кого вистачить сил для того, щоб рятувати США?», - пояснив професор.
Він вважає, що в недалекому майбутньому «довіра до паперових валют зійде нанівець і в якості валютних стандартів все частіше знову доведеться використовувати товари».