ua en ru

Британія погодилася на вимоги Іспанії по Гібралтару

Британія погодилася на вимоги Іспанії по Гібралтару Ілюстративне фото (pixabay.com)

Мадрид хоче від Лондона публічного оприлюднення цих письмових обіцянок

Великобританія дала згоду на вимогу Іспанії, щоб в контексті Brexit при врегулюванні питань, пов'язаних з Гібралтаром, була потрібна згода іспанської сторони. Про це повідомляє РБК-Україна, посилаючись на АР з посиланням на держсекретаря Іспанії у справах ЄС Луїса Марко Агіріано.

Також Агіріано заявив, що поки не може оголосити про відмову Іспанії задіяти право вето щодо угоди ЄС і Великобританії по Brexit. Він каже, що Іспанії потрібні ще й письмові обіцянки Британії.

"У нас (у Іспанії, ред.) є обіцянка, зобов'язання від британського уряду, яке заявило. про готовність гарантувати: воно займеться проясненням того, що ми від них вимагали", - заявив він.

Іспанія, зокрема, хоче, щоб у документах про майбутні відносини ЄС і Великобританії було чітко позначено те, що будь-які рішення щодо Гібралтару Лондон може приймати тільки у прямих переговорах з Мадридом. В даний час подібний пункт у документах, пов'язаних з Brexit, відсутній.

Відзначимо, прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес раніше заявив, що позиції Іспанії і Великобританії після переговорів про Brexit значно відрізняються.

Раніше РБК-Україна писало, що разом з декларацією про Brexit 27 лідерів Європейського союзу в неділю, 25 листопада, мають намір прийняти окрему заяву щодо Гібралтару.